Învăţământ 2020 – Şcoala online. ORDIN de ministru pentru învăţământul la distanţă: Cum se face EVALUAREA elevilor

Învăţământ 2020 - Şcoala online. ORDIN de ministru pentru învăţământul la distanţă: Cum se face EVALUAREA elevilor
Foto: Pixabay

În condiţiile prelungirii stării de urgenţă şi a imposibilităţii elevilor de a merge la şcoală, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru care conţine instrucţiunile pentru învăţământul la distanţă. Documentul precizează mai multe măsuri pentru desfăşurarea procesului de învăţare din învăţământul preuniversitar.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția cadrelor didactice, elevilor și părinților o colecție de resurse necesare continuării învățării în mediul on-line. În portalul Digital pe educred.ro (https://digital.educred.ro) sunt centralizate platforme de învățare și resurse educaționale deschise, pentru formarea și susținerii cadrelor didactice.

Catalogul se strigă şi online!

Prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, iar toate informațiile relevante pentru susținerea și îmbunătățirea accesului la învățare vor fi completate în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

De asemenea, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) va elabora analize semestriale privind accesul elevilor, cadrelor didactice și al unităților de învățământ la resurse pentru învățarea on-line.

Ministerul Educației și Cercetării poate decide, în cazuri justificate, și pe baza unor instrucțiuni emise în prealabil, ca evaluarea la anumite discipline/module să fie realizată on-line. Tot în cadrul acestei instrucțiuni se specifică și responsabilitățile inspectoratelor școlare, ale unităților de învățământ preuniversitar, ale profesorilor, elevilor și părinților.

Asigurarea echipamentelor

Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetării.

Conducerea fiecărei unități de învățământ va sprijini accesul cadrelor didactice la platforme educaționale,iar împreună cu învățătorii, profesorii diriginți și cadrele didactice se va organiza un program săptămânal care include activități de învățare on-line pentru fiecare disciplină de studiu.

Notele și calificativele se pot pune la reîntoarcerea la școală

Instrucțiunea pentru crearea și/ sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line mai prevede și faptul că la reluarea activității de predare-învățare-evaluare în unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea on-line poate fi valorificată de cadrul didactic prin calificativ sau notă cu acordul elevului sau al părintelui/tutorelui legal.

Unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale pentru elevii care în perioada suspendării cursurilor nu au putut participa, din motive obiective, la activitățile de învățare on-line. Acestea vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor, informează Ministerul Educației.

Când se va reveni la şcoală

Din cauza pandemiei, şcolile din România sunt închise din data de 11 martie şi se estimează că vor rămâne aşa cel puţin până pe 15 mai când se va sfârşi starea de urgenţă. În ciuda numeroaselor zvonuri, premierul Ludovic Orban a dat din nou asigurări, marţi, că anul şcolar nu va fi îngheţat.Obiectivul nostru este să asigurăm toate condiţiile posibile astfel încât elevii, studenţii să încheie anul şcolar, să poată să dea toate examenele,a punctat premierul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că la nivel național au fost confirmate9.710 cazuri de contaminarecu noulcoronavirus, cu 468 mai multe decât în ziua precedentă. Bilanțul deceselor a ajuns la 512.

PreședinteleKlaus Iohannisa anunțat, miercuri, primele măsuri de relaxare a restricțiilor care vor intra în vigoare după data de 15 mai. Una dintre acestea prevede obligația ca cetățenii să poate măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Tot după 15 mai, se va renunța la restricțiile privind deplasările individualeîn spațiile publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`