Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală este plin de bolnavide COVID-19. Potrivit ultimelor informații apărute în presă, toate cele 640 de locuri din spital sunt ocupate și nu se mai fac internări. Adrian Marinescu, medic infecționist la această unitate, a explicat, în cadrul Știrilor B1 TV, că numărul de locuri este în realitate mult mai mic, având în vedere normele specifice crizei COVID-19, dar a dat asigurări că o parte din presiune ar putea fi relaxată prin faptul că se fac zilnic noi externări și că încă există spitale suport, ce ar putea prelua din pacienți. El a explicat că totul depinde de ce facem în următoarele săptămâni, pentru că „de aici o să rezulte și numărul de îmbolnăviri”. Reamintim că România a trecut printr-o nouă relaxare de restricții, în 15 iunie, iar Guvernul Orban a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând de miercuri.
„Cred că trebuie să facem o precizare importantă. Faptul că în ultimele zile au fost multe îmbolnăviri, iar astea înseamnă multe internări, nu înseamnă că nu se vor mai face. E vorba doar de faptul că se atinge capacitatea maximă și că – dacă vor evolua în felul acesta – poate să apară o presiune mare. E clar că sunt spitale de suport, e clar că se fac externări în fiecare zi, deci nu intră în discuție situația cum că nu se fac internări. Trebuie tras doar un semnal de alarmă, că dacă se merge în felul acesta și continuă îmbolnăvirile, lucrurile vor fi clar mai complicate”, a declarat medicul infecționist.
Întrebat dacă că în acest moment întreaga capacitate a spitalului, de 640 de locuri, este ocupată, el a subliniat: „În primul rând, mai trebuie precizat ceva. În condițiile de criză de COVID-19, în mod cert, epidemiologic și datorită datelor epidemiologice, numărul de locuri este clar mai mic, pentru că trebuie să fie o împărțire, pentru că sunt zone contaminate, zone care nu sunt contaminate. Deci în mod clar numărul de locuri este mai mic. De exemplu, noi, la adulți, în orice moment avem peste 200 de pacienți – variază în funcție de cazurile respective, care trebuie izolate șamd. Deci nu sunt 640 de locuri, sunt într-adevăr locuri la adulți, la copii, dar cu siguranță mai puține în aceste condiții de pandemie. În plus, m-ați întrebat dacă se mai fac internări, sigur că se fac. În orice dimineață, în orice zi există internări și lucrurile evoluează dinamic. E doar mesajul că lucrurile pot deveni mai complicate pe viitor dacă mergem pe acest trend”.
Referitor la variantele luate în calcul în ipoteza în care mai multe spitale suport vor fi readuse în circuit normal, ceea ce ar putea însemna că Spitalul Matei Balș va fi nevoit să preia și alți pacienți depistați cu boala infecțioasă COVID-19, Adrian Marinescu a afirmat: „Da, dar lucrurile acestea pot fi stabilite, se pot schimba aceste reguli în funcție de necesar. Până la urmă, și acele spitale suport au avut exact acest rol, de a prelua pacienții în momentul în care vorbim de un număr mare de îmbolnăviri. În funcție de evoluția ulterioară, lucrurile se pot clar schimba. E foarte greu de spus. Depinde ce se va întâmpla – dacă vor fi multe îmbolnăviri, cu siguranță că vor fi necesare spitalele suport – nu e un lucru stabilit de acum”.
Întrebat la ce soluții se gândesc oficialii de la Spitalul Matei Balș, medicul infecționist Adrian Marinescu a afirmat: „Cu siguranță, exact ce s-a gândit, sau acel plan care a fost gândit încă de la începutul pandemiei și care ținea cont de diverse scenarii spunea în felul următor – există spitalele principale, spitalele de boli infecțioase și centrele mari, sunt spitalel suport, iar în București sunt destul de multe spitale suport, spitale de campanie, militare etc. De asemenea, dacă ajungem într-un scenariu pe care nu ni-l dorim, există și spitale județene, și alte spitale. Nu ne gândim la această variantă. Eu cred că ar trebui să punem lucrurile un pic altfel. Eu cred că ar trebui să fim cu toții atenți și să ne gândim că de acum depinde de noi toți ca situația să se schimbe în bine, în niciun caz să meargă prost. Ce facem în următoarele două săptămâni, de aici o să rezulte și numărul de îmbolnăviri”.