EXCLUSIV//Complexul Energetic Oltenia scapă, pentru moment, de insolvență printr-o decizie ICCJ! Gheorghe Piperea, despre viitorul companiei:”E un test pe care trebuie să îl dea noul guvern!”

EXCLUSIV//Complexul Energetic Oltenia scapă, pentru moment, de insolvență printr-o decizie ICCJ! Gheorghe Piperea, despre viitorul companiei:”E un test pe care trebuie să îl dea noul guvern!”

EXCLUSIV ONLINE / Complexul Energetic Oltenia(CEO) mai scapă de insolvență pentru un timp după ce, joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să nu dea curs cererii echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu care dorea să recupereze de la CEO creanțe de 1,4 milioane de euro.

Astfel, compania, care este unul dintre acționarii clubului, reușește să evite poprirea pe conturi situație în care s-a aflat după primele decizii ale judecărorilor.

Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din București, a urmărit îndeaproape acest caz și a explicat pentru B1.ro de ce una dintre cele mai mari companii de stat românești a ajuns în această situație.

”Pe rolul Curții de Casație s-a luat în pronunțare astăzi, Compania Energetică Oltenia a cerut suspendarea executării, executare care a început-o echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu pentru suma de aproape un milion patru sute de mii de euro. În pledoaria Companiei Energetice Oltenia pentru această suspendare în fața Curții de Casație s-a spus inclusiv că dacă nu se obține această suspendare vor fi scandențe anticipate de la bănci, vor fi complicații cu plățile de la Fisc care de asemenea sunt eșalonate și practic va ajunge în insolvență.

Legea spune că din momentul în care ai intrat în insolvență ai 30 de zile la dispoziție pentru a cere să fii pus sub protecția tribunalului, iar acestea se calculează de la data la care s-a pus poprire pe conturi. De altfel situația de la Compania Energetică Oltenia este foarte delicată, în afară de faptul că sunt credite la banci care s-au rostogolit, în afară de faptul că sunt eșalonări de datorii fiscale care s-au tot rostogolit, există și acea suma de 1,4 miliarde de lei care trebuie să fie achitată pentru a cumpăra certificatele CO2 de către CEO, sumă pe care sperau să o obțină printr-un ajutor de stat. Din câte știu eu acest ajutor de stat nu a fost aprobat pentru că el trebuie să fie aprobat de către DG Competition de la Comisia Europeană. De vreme ce nu s-a acordat până acum nici nu se va acorda în curând. Pentru o astfel de decizie este nevoie de un guvern plin cu mandat legitim și nu de un guvern interimar. Nu cred că se va vota mai devreme de ianuarie 2020 un alt guvern” a spus Gheorghe Piperea.

Despre ce ar trebui să facă viitorul guvern PNL pentru a salva CEO, Gheorghe Piperea spune că va fi un adevărat test de guvernare.

”Va fi unul dintre primele mari teste pe care va trebui să le depășească. Acolo sunt 14.000 de angajați direcți și pe lângă acești angajați sunt poate sute de mii de angajați pe industria orizontală. Nu cred că este așa de simplu să lași o asemenea întreprindere cu atâția stakeholders să dispară. Eu sunt iritat că nu s-a luat măsura asta până acum de acest guvern”, spune avocatul.

Despre posibilitatea unei privatizări, Gheorghe Piperea spune că această companie este foarte îndatorată în acest moment.

”Nu se poate face privatizare când tu ai datorii numai pentru certificatele CO2 de 1,4 miliarde de lei, soluția este una singură, punerea sub protecția tribunalului printr-o insolvență, pentru că prin insolvență unele dintre datorii care sunt greșite se șterg, unele contracte care sunt ilegale se desființează, managementul se primenește. Șansele, dacă ele există nu pot fi valorificate decât printr-o procedură de insolvență. E un test pe care trebuie să îl dea noul guvern. DG Competition are nevoie de 5 ani pentru analiză. Sunt o grămadă de măsuri de mediu care nu au fost luate la timp sau complet, chiar și chestiunea asta cu cerificatele CO2 care oricum s-au dus la niște preșuri exorbitante de la 7 dolari undeva în 2014 acum au ajuns la 30 de dolari. Faptul că trebuie să cumpere atât de multe înseamnă că nu s-a făcut aproape nimic pe partea de mediu, că dacă s-ar fi făcut nu ar fi existat această mare gaură”, a completat Gheorghe Piperea.

Se pare că această companie a fost sabotată și din interior, după spusele lui Piperea

”Aici se potrivește contraprincipiul acela din mediul corporatist, self furfilling prophecy, adică o profeție odată rostită se împlinește prin simplul fapt că e rostită. Fondul Proprietatea, care deține niște acțiuni la această companie, în ultima vreme a tot spus că această companie ar trebui să fie închisă, să intre în faliment. Când vine o astfel de afirmație din partea unei instituții ca Fondul Proprietatea, trebuie să-ți pui niște întrebări. Și nu înțeleg de ce domnul Teodorovici sau cine a mai fost înaintea lui nu și-a pus aceste întrebări din timp. Pentru că problema nu e de ieri. Alte companii publice au fost salvate, cel mai bun exemplu fiind Oltchim, dar acolo s-a luat măsura la timp. E adevărat că a durat 6 ani până la salvare, dar la 5-6 ani de zile s-au corectat niște dezechilibre, s-au obținut niște finanțări, s-au păstrat în funcție aproape 1600 de angajați. Asta înseamnă protecția tribunalului. Cu cât întârzii soluționarea aceasta prin insolvență cu atât efectele negative se agravează, căpușe, contracte nelegale, licitații … cum se fac și așa mai departe” a mai spus Piperea.

Fondul Proprietatea deține 21% din acțiunile CEO și deși reprezentanții companiei spun că CEO este foarte aproape de faliment, conducerea Complexului Energetic neagă acest fapt.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`