Informaticianul care a găsit planorul dispărut: "Era într-o zonă în care se poate ajunge și în haine de stradă. Echipa de la faţa locului era îngrijorată în legătură cu cine fusese responsabil pentru căutări acolo"

Informaticianul care a găsit planorul dispărut: "Era într-o zonă în care se poate ajunge și în haine de stradă. Echipa de la faţa locului era îngrijorată în legătură cu cine fusese responsabil pentru căutări acolo"
Foto: pressone.ro

Timp de 107 zile, mai multe instituții ale statului, coordonate de Raed Arafat, au depus un efort combinat în încercarea de a găsi planorul dispărutdin luna august. Vânători de munte, alpiniști, salvamontiști și voluntari, practic 1200 de oameni, 180 de vehicule, elicoptere și drone au căutat planorul în 12 județe, fără succes.

Planorul și trupul neînsuflețit al pilotului Mircea Crăciun a fost găsit, însă, în acest weekend, de către un informatician din Brașov, un tânăr iubitor de munte în vârstă de 29 de ani. Florin-Daniel Mateiu, căci acesta este numele său, a povestit pentru pressone.ro cum a reușit alături de trei alte personane și un câine să facă ceea ce o serie întreagă de instituții au eșuat. Până sâmbăta trecută, locul tragediei din 6 august a rămas neștiut: Muchia Cheii din Masivul Postăvarul.

Totul a început cu o invitație pe care Florin a lansat-o pe un site al iubitorilor de munte. El mai căuta încă trei persoane care să i se alăture într-o drumeție pe un traseu care ”nu prezintă dificultăți tehnice”. Ulterior, lui i s-au alăturat Sorin Popa, Bucur Borjoga, Ștefan Costea și un câine.

După aproximativ două ore, timp în care au avut o singură porțiune de urcare mai dificilă, cei patru au descoperit rămășițele planorului. Acesta se prăbușise într-o pădure de brad și molid, la maximum 200 de metri de o zonă pe care alpiniștii o frecventează vara – Peretele Animalelor. Ei s-au apropiat imediat, realizând despre ce este vorba, și au constatat că partea din spate a planorului și o aripă erau aproape intacte. Parașuta era agățată de un copac, iar „arborii de deasupra nu prezentau urme mari de distrugere”.

La 11.45, Florin a sunat la 112. Au urmat apoi telefoane de la ISU Brașov, de la salvamontiști, Jandarmeria Montană și de la cineva din Ministerul de Interne.

E o zonă în care se poate ajunge și în haine de stradă„, a spus Florin, în condițiile în care autoritățile au insistat că zonele montane sunt greu de verificat și că identificarea unor obiecte în păduri este dificil de realizat.

Pe 11 august, secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat, a susținut că în zona Postăvarului, cea în care s-a și găsit planorul abia acum, căutările sunt efectuate de o echipă de alpiniști de la jandarmeria montană și pompieri, fiind oameni bine specializați.

Despre zona montană Arafat a spus că „e o zonă extrem de dificilă, greu de verificat metru cu metru, e necesar să ai echipe cu stare fizică bună. Căutările durază pentru că e pădure și poți să nu vezi anumite obiecte. Și în aer, dacă pădurea e deasă. Sunt mai multe poze din drone. Se analizează pozele să vadă dacă e ceva care atrage atenția. Se face o analiză a pozelor din anumite zone„. (Detalii AICI)

Sunt de apreciat eforturile tuturor celor care au participat la căutări. Nu știu, poate că a lipsit o coordonare mai bună. Nu înțeleg de ce acest lucru a fost făcut de la București, și nu de la Brașov. Cum poți gestiona o astfel de situație dintr-un birou, în fața unor hărți, fără să cunoști realitatea din teren? Reacția mea de dezamăgire a fost cauzată de întâlnirea cu prima echipă care a venit la fața locului, în urma apelului. Unii își exprimau îngrijorarea în legătură cu cine fusese responsabil pentru căutări în acea zonă. Păi asta mă îngrijorează și pe mine, și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. S-au făcut doar pe hârtie? Sau cum?„, a scris Florin pe Facebook, unde a explicat dezamăgirea sa despre România lucrului bine fușerit

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”