Apelul în cazul Colectiv, amânat pentru 30 septembrie: Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București la aproape cinci ani de la tragedia din clubul din Capitală

Apelul în cazul Colectiv, amânat pentru 30 septembrie: Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București la aproape cinci ani de la tragedia din clubul din Capitală
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 18 septembrie, ora 12.00 –Apelul în dosarul Colectiv a început cu stângul. După ce mai mulţi inculpaţi printre care şi Cristian Popescu Piedone au lipsit de la termenul fixat pentru ziua de vineri, judecătorii au programato nouă şedinţă pentru 30 septembrie. Condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare în această cauză, Popescu-Piedone a anunţat cu doar o zi înainte de începerea apelului că este infectat cu coronavirus.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zi importantă pentru cei implicaţi în dosarul Colectiv. Vineri începe apelul în procesul în care cei 13 inculpaţi au fost condamnaţi în primă instanţă la o pedeapsă cumulată de 115 ani de închisoare. Prima sentință a fost pronunțată în decembrie 2019.

Începe apelul în dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone, cel mai cunoscut dintre inculpaţii în dosarul Colectiv a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare. Asta nu îl împiedică să candideze din nou pentru funcţia de primar, de data aceasta în sectorul 5.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au mai decis în prima fază a procesului că Piedone împreună cu alţi doi inculpaţi şi Primăria Sectorului 4 vor trebui să plătească răniţilor şi urmaşilor victimelor din Colectiv daune morale în valoare de 50 de milioane de euro.

La această sumă se adaugă alţi 8 milioane de euro, reprezentând contravaloarea ingrijirilor medicale si a transportului răniților in diferite unitati medicale.

În ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi din dosar, pedepsele sunt cuprinse între 3 ani cu suspendare şi 12 ani şi 8 luni cu executare.

Patronii clubului Colectiv, de exemplu, au primit câte 11 ani şi 8 luni de închisoare fiecare, iar administratorul firmei care a asigurat artificiile de la concertul din seara fatidică – 12 ani şi 8 luni.

Judecătorii au stabilit pedepse şi pentru persoanele juridice implicate în dezastrul de la Colectiv.

Societatea care administrează clubul Colectiv a primit 470 de zile amendă, în condiţiile în care fiecare zi amendă are o valoare de 5.000 de lei. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată şi pentru Golden Ideas Fireworks Artists, firma care a asigurat artificiile din Colectiv.

După pronunţarea deciziei, în decembrie 2019, inculpații au formulat apel, iar dosarul a ajuns astfel la Curtea de Apel unde se va pronunța decizia definitivă.

Dosarul a fost trimis în judecată în aprilie 2016, pentru început, la Judecătoria Sectorului 4, iar apoi a fost mutat la Tribunalul București.

65 de tineri și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015

65 de oameni au murit în incendiul din seara de 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

400 de persoane au participat în acea seară la concertul trupei Goodbye to Gravity. În jurul orei 22.30, în timp ce Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, le mulțumea pentru susținere celor prezenți la eveniment, o scânteie de la artificiile pornite în club a aprins buretele pentru antifonare, care învelea un stâlp. Din cauza materialelor de proastă calitate folosite pentru izolarea fonică a spațiului, focul s-a răspândit rapid și tavanul a început să ardă în doar câteva secunde. Oamenii au început să se îmbulzească spre ușă, dar, din cauza faptului că nu exista decât o singură ieșire, sute de persoane au fost rănite și alte câteva zeci aveau să moară în aceeași seară.

Ministerul Afacerilor Interne anunţa, în cursul nopţii de 30 spre 31 octombrie 2015, că 27 de persoane au murit şi 162 de persoane au fost spitalizate, în urma incendiului de la clubulColectiv.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`