Incendiul care a determinat poluarea record din Capitală a izbucnit pe terenul unei firme în insolvență / Primar: Este fosta fermă Romsuintest Periș. Cineva rău intenționat a dat foc (FOTO, VIDEO)

Incendiul care a determinat poluarea record din Capitală a izbucnit pe terenul unei firme în insolvență / Primar: Este fosta fermă Romsuintest Periș. Cineva rău intenționat a dat foc (FOTO, VIDEO)
Foto: Ministerul Mediului Facebook

Nivelul de poluare din nordul Bucureștiului a atins iar un nivel record, din cauza unui incendiu izucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Primarul localității susține că de vină este un piroman, care a vrut să vadă ceva arzând. Albu Anghel este convins că focul a fost pus intenționat. La rândul ei, Garda de Mediu a anunțat primele măsuri luate. Incendiul ar fi izbucnit la fosta fermă Romsuintest Periș, a doua ca mărime, la un moment dat, din România. Potrivit datelor UAT Periș, terenul ar aparține unei firme aflate în insolvență. În schimb, prefectul localității spune că baza de date nu a fost actualizată. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a susținut că de vină pentru poluarea din Capitală și din împrejurimi sunt incendiile scăpate de sub control.Anterior, Ministerul Mediului precizase că, din ianuarie până în prezent, au fost aplicate sancțiuni de 697.000lei.

Primar: Incendiul de la Periș a fost declanșat de un piroman

Primarul din Periș: De vină e un piroman

Albu Anghel, primarul comunei Periș, a declarat, pentru B1.RO, că probabil incendiul a fost declanșat de „un piroman care a dat foc de dragul de a vedea ceva arzând”. Edilul este convins căun om rău intenționat a dat foc. Acesta a mai precizatcă flăcările de pe marginea terenului au fost stinse rapid, dar mai greu este în centru, căci stuful crescut arde mocnit și mai și miroase foarte urât.

Foto: Ministerul Mediului

„Sunt două batale, depozite pentru dejecții, care au o lungime de 200 de metri, pe 100 de metri lățime. Sunt adânci de 7 metri. Acestea nu au mai fost folosite de foarte mult timp, probabil că de peste 10 ani și acolo a crescut stuf. Cineva rău intenționat a dat foc. S-a extins pe toată lungimea. Acum, ce a fost pe margine am putut să stingem și în centru ne-a fost mai greu să ajungem, pentru că arde mocnit la rădăcina stufului și amestecat cu acele dejecții uscate e și mirosul foarte pătrunzător”, a declarat Albu Anghel, pentru B1.RO.

Acesta a precizat că ferma „este în insolvență, este fostul Romsuintest Periș, de pe timpul lui Ceaușescu, a fost a doua fermă ca mărime din țară”.

Foto: Ministerul Mediului

Porci din ferma de la Periș au ajuns la Salcia, ferma deținută la un moment dat de Dragnea Jr.

Din dosarul de insolvenţă al fermei de la Periș, citat de G4Media, reiese că 2.625 de porcine au ajuns, în ianuarie 2011, la ferma Salcia, deținută atunci de Teldrum și ajunsă apoi la Valentin Dragnea, fiul fostului președinte PSD, Liviu Dragnea.

Porcii au fost dați gratuit, în contul unei datorii pe care ferma din Periș o avea către Teldrum, care îi vânduse furaje. Reprezentanţii firmei de construcţii nu au explicat de ce au trimis porcii la Salcia.

În perioada 2010 – 2012, din Ilfov au dispărut aproape 90.000 de porci, printre care şi cei din rezerva naţională.

Pe 28 ianuarie 2019, Dragnea Jr. s-a retras din societate.

Anul acesta, ferma Salcia, deținută acum de Liviu Ilie Dragne, consăteanul şi prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea, a intrat în insolvență, deși a încasat de la UE subvenții de peste 1,7 milioane de euro, mai preciza G4Media.

Primele măsuri luate de Garda de Mediu

Potrivit Gărzii de Mediu, este vorba despre un „incendiu de vegetaţie spontană uscată, care ardea mocnit, cu degajare de fum, fără flacără, pe o suprafaţa de aprox 30.000 mp”.

Foto: Ministerul Mediului

Potrivit datelor UAT Periș, prezentate de Garda de Mediu, proprietarul terenului ar fi o societate în insolvență. În schimb, viceprimarul localității spune că această bază de date nu a fost actualizată.

Garda de Mediu mai transmite că Unității Administrativ-Teritorile Periș i s-a cerut să identifice proprietarul sau proprietarii terenurilor, pentru ca aceștia să fie sancționați, să impună măsuri pentru reducerea efectelor incendiului și să supravegheze focarele de incendiu.

Foto: Ministerul Mediului

„Agenția pentru Protecția Mediului monitorizează, cu ajutorul autolaboratorului, în zona rezidențială din Buftea, județul Ilfov, efectele incendiului de la fosta fermă de porci din Periș. În acest moment, concentrațiile poluanților s-au redus semnificativ”, a transmis Ministerul Mediului, pe Facebook.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`