Imunolog italian: „Cel de-al doilea val de COVID-19 va fi semnificativ mai ușor”. Pe ce își bazează afirmația

Imunolog italian: „Cel de-al doilea val de COVID-19 va fi semnificativ mai ușor”. Pe ce își bazează afirmația
Sursa foto: Pixabay

Potrivit imunologului Mario Clerici de la Universitatea de Stat din Milano, Mario Clerici, „cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus va fi semnificativ mai ușor”, deoarece, în opinia sa, razele soarelui slăbesc virusul, citează agenția de presă rusăRia Novosti.

„Nimeni dintre noi nu poate spune cu siguranță ce se va întâmpla. Cu toate acestea, cred că va veni cel de-al doilea val, dar va fi mult mai ușor decât cel cu care a trebuit să ne ocupăm primăvara”, a spus imunologul.

Efectul radiațiilor solare asupra virusului COVID-19

Experții italieni au realziat un studiu dedicat efectelor radiațiilor UV asupra coronavirusului.Astfel, cercetătorii au introdus virusul SARS-CoV-2 în picături de apă, reproducând efectul care are loc în timpul tusei sau a strănutului unei persoane infectate și l-au expus radiațiilor UV, în diverse intervale de temperatură.

Ulterior testelor, s-a constatat că expunerea la radiații ultraviolete, chiar și în doze mici, poate provoca o inactivare completă a virusului.

Cercetătorii au determinat și o relație între nivelul radiațiilor solare și situația epidemiologică din diferite regiuni ale lumii, precizând că, cu cât este mai ridicat nivelul radiațiilor UV într-un anumit loc, cu atât au fost înregistrate mai puține cazuri de infecție cu COVID-19.

„După expunerea prelungită la radiațiile solare în lunile de vară, virusul va fi slăbit. De exemplu, dacă mai devreme am observat prezența a mii de particule virale active care ar putea provoca o boală, atunci după expunerea la radiațiile UV pe termen lung, numărul lor va scădea de zeci de ori. Astfel, razele soarelui duc la anihilarea virusului”, a mai spus profesorul Clerici, potrivit sursei citate.

OMS, despre valul doi de coronavirus

De cealaltă parte, Organizația Mondială a Sănătății vine cu un avertisment sumbru: al doilea val de coronavirus poate avea un impact nimicitor asupra populației planetei, iar milioane de oameni și-ar putea pierde viața din cauza virusului.

„Comparăm cu gripa spaniolă, care s-a comparat la fel cu Covid: a scăzut în vară și a revenit puternic în septembrie și octombrie, fiind responsabilă pentru 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a declarat dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS, citează CNN, în contextul în care multe țări încep să relaxeze măsurile de restricție.

Cel mai probabil, al doilea val de infectare cu noul coronavirus va apărea peste câteva luni, avertizează experții în sănătate, potrivit bfmtv.com.

De asemenea, OMS a îndemnat administrațiile naționale să mențină eforturile pentru a limita răspândirea COVID-19, explicând că pandemia de coronavirus s-a înrăutățit la nivel global.

„La peste șase luni de la debutul pandemiei nu este momentul pentru nicio țară să ia piciorul de pe pedală”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit Reuters, atrăgând atenția asupra faptului că pandemia este în accelerare.

Expertul german Tobias Welte anunţă data celui de-al doilea val de SARS-CoV-2

Potrivit dr. Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru COVID-19 din Germania, în toamnă vom asista la o recrudescenţă a pandemiei.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Welte a vorbit despre factorii care duc la creşterea numărului de cazuri, diferiţi de la o ţară la alta.

“Ceea ce putem învăța din aceste tipuri de focare este că virusul este încă acolo. Este prezent și contagios. Deci, dacă dați o șansă virusului, va exista o infecție. Acum este vară, dar dacă, de exemplu, aerul rece joacă un rol, este foarte probabil să vedem un al doilea val în toamnă sau iarnă. Nu cred că va fi din nou o carantină totală. Niciuna dintre țări, nici măcar țările înstărite, din punct de vedere economic, cum sunt Germania sau Austria, nu vor putea reveni la carantina totală. Poate va exista o blocare parțială, o blocare regională, dar nu o blocare totală.”, a explicat medicul.

Acesta a mai menționat că că principalul vector de declanşare a unui nou val pandemic sunt călătoriile între state, venite odată cu relaxarea restricțiilor de circulație.

Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe”, spune dr. Tobias Welte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital