Platforma IMM Invest, ce va permite întreprinderilor mici și mijlocii din România să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de statul român, s-a blocat după primele accesări de la lansare, joi, pe 16 aprilie 2020.
Astfel, niciun antreprenor nu s-a putut înscrie pentru accesarea de fonduri cu dobândă zero.
De această facilitate pot beneficia toate companiile, nu doar cele afectate de criza coronavirus.
„Guvernul României porneşte al treilea prorgram important, după programul cu şomajul tehnic şi cel al amânării ratelor clienţilor la bancă. Prin program se intră în a doua etapă de repornire a economiei”, anunța săptămâna trecută Ministrul de Finanțe.
Acum, Florin Cîțu a declarat că platforma IMM Invest va fi funcţională în primele zile ale acestei săptămâni.
„În primele două zile, cred că marţi sau miercuri, dar mai degrabă marţi, o să anunţ ora exactă când va începe. Este în testări, este gata, este testată, am văzut-o şi eu, iar cei care se înregistrează vor şti în timp real dacă CUI-ul pe care îl înscriu este real sau nu, pentru a economisi timp”, a declarat ministurl la Digi 24, oferind asigurări că platforma va funcţiona.
În plus, Cîțu a lăudat proiectul, definidu-l drept „cel mai bun produs pentru IMM din ultimii 30 de ani”.
„Portalul s-a deschis la ora 10:00, iar numarul de solicitari a fost de 397.000 de accesari pe minutprovenite de la 132.000 de conexiuni. In Romania dupa cum bine stiti sunt 475.000 de IMM-uri”, a declarat Dumitru Nancu,directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), despre prăbușirea platformei.
„Nu există niciun dubiu că proiectul va continua, această măsură este una dintre cele mai generoase la nivel european pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii. Am parcurs toate etapele de autorizare, măsura urmând să fie aplicată îndată ce va fi disponibilă și platforma online, care a suferit anumite blocaje”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, într-o intervenție în direct la B1 TV, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”.
„E un plafon de garantare de 15 miliarde de lei, destul de generos pentru nevoile întrepriderilor mici și mijlocii în această perioadă. Aplicațiile se pot depune până la sfârșitul anului, iar IMM-urile vor beneficia de credite fără garanții (garanții de până la 90% și dobândă zero”, a mai explicat Ionel Dancă.
Aplicația este deschisă până la 31 decembrie 2020, iar programul va fi derulat până în 2026.
Și Google România vine în sprijinul IMM-urilor românești, prin platforma „Google pentru IMM-uri”, ce găzduiește instrumente gratuite pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Site-ul are suportul Consiliului Naţional al IMM-urilor și este disponibilă la adresa www.events.withgoogle.com/google-pentru-imm-uri, totul pentru a facilita digitalizarea afacerilor româneşti, indiferent de industria din care face parte.
„Este o perioadă dificilă pentru toate companiile, dar mai ales pentru IMM-urile care îşi desfăşoară întreaga activitate în offline. Prin site-ul „Google pentru IMM-uri” ne propunem să venim în ajutorul celor care ar putea să îşi continue o parte din activitate în online, dar din păcate nu au cunoştinţele sau resursele necesare pentru a face pasul din offline în online”, a declarat Dan Oros, directorul de marketing al Google România.