Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, o Hotărâre care prevede redeschiderea, de la 1 septembrie, a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare. Tot de la această dată se redeschid și cinematografele și teatrele. Dată fiind epidemia de coronavirus, reluarea activității se va face doar în anumite condiții, ce urmează să fie stabilite prin ordine comune ale miniștrilor. Barurile și discotecile în interiorul clădirilor rămân închise, iar terasele vor avea program până la ora 00.00. Și agenții economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc își vor putea relua activitatea de 1 septembrie.
Hotărârea CNSU poate fi citită integral AICI.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea 43, care prevede redeschidea, de la 1 septembrie, a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor și teatrelor.
Potrivit documentului, acestea se vor redeschide „în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”.
„Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”, mai precizează Hotărârea CNSU.
Programul de lucru nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00.
Operatorii economici vor trebui să respecte măsuri anti-coronavirus ce urmează să fie stabilite de ministrul Sănătății și de ministrul Economiei, prin ordin comun.
CNSU a aprobat și desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
Activitatea lor poate fi restricționată, de asemenea, dacă localitatea în care se află trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori. Ea va fi reluată, dacă incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 din respectiva localitate va scădea sau va fi egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
Tot de la 1 septembrie, „Se aprobă organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 50 de persoane în interior și de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății”.
CNSU a menținut decizia privind suspendarea activității cluburilor, discotecilor și a barurilor în interiorul clădirilor.
„Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.
(2) În condițiile alin. (1) organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori”, se mai arată în document.
Activitățile culturale pot fi restricționate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori. Aceasta va putea fi reluată după ce incidența va scădea sub acest prag.
„Art. 9 – (1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00”, mai precizează Hotărârea CNSU.