Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat duminică seara că aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru depistarea noului coronavirus, după faza de maxim a epidemiei.
„Vom testa populația să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare”, a declarat acesta la DIGI24, precizând că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va decide modul în care această testare se va realiza, după faza de maxim a epidemiei,
„Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19″, a mai precizat Moldovan.
În plus, acesta a mai punctat faptul că au apărut teste rapide mult mai exacte, aprobate de OMS, ce urmează a fi folosite și în România, pentru reducerea cât mai mare a marjei de eroare.
Secretarul de stat consideră că România are o capacitate bună de testare (între 9.000 și 11.000 de teste pe zi) și că nu este nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi. Până în prezent, potrivit celor mai recente date, la nivel national au fost prelucrate 368.482 de teste.
Vineri, 22 mai 2020, Gabriela Firea a anunțat lansarea platformei online unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni pentru a fi testați pentru noul coronavirus, indiferent de vârstă sau sectorul din care fac parte.
Proiectul ”TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” va avea în vedere limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București, prin testarea cu patru aparate RT-PCR.
„Începe marea testare în Capitală, pe platforma online„testampentrubucuresteni.assmb.ro”, parte a proiectului “Testăm pentru București” – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”, a anunțat primarul general al Capitalei.
De asemenea, Gabriela Firea a mai punctat faptul că, prin acest proiect, Bucureștiul se înscrie în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății.
Pentru depistarea noului coronavirus vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
Pe platforma online se pot înscrie, pe bază de voluntariat, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii asimptomatici, ce nu prezintă simptome associate virusului COVID-19 și nu se află în definițiile de caz stabilite de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Până în prezent, 7.768 de bucureșteni s-au înscris în vederea testării gratuite pentru coronavirus, cu patru aparate Real Time PCR, în primele două zile de la lansarea programului.
Primarul General al Capitalei a mai anunțat că a doua etapă a proiectului va începe luni, 25 mai. Este vorba de un proiect de testare de tip anticorpi, pe un eşantion de 10.500 de bucureşteni.
Testele se vor realiza pe Arena Națională, în conformitate cu reglementările internaționale în domeniu.
„Vom da startul proiectului de testare de tip anticorpi pe un eşantion, deja realizat de către specialiştii INSP, de 10.500 de bucureşteni din toate sectoarele, pe diverse grupe de vârstă. La final, vom ști cum a circulat coronavirusul în Bucureşti și care este numărul de persoane care au trecut deja prin infecţie şi s-au imunizat. Vom putea astfel să luăm măsuri de relaxare mult mai potrivite”, a declarat Gabriela Firea.