Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, pentru B1 TV, că la Spitalul Județean Suceava s-a produs un accident epidemiologic sever. Parte de vină aparține conducerii unității medicale, care a pus în contact medicii infectați cu cei neinfectați. Acum, însă, situația e sub control, a precizat Moldovan.
„Ministerul Sănătății a trimis, chiar din momentul în care a apărut această criză, o echipă care a investigat la fața locului situația. Echipa a fost condusă, la vremea respectivă, de actualul ministru Nelu Tătaru și l-a inclus pe epidemiologul șef de la Direcția de Sănătate Publică Iași, care are în gestiune nord-estul Moldovei. Au făcut o anchetă epidemiologică și au stabilit fenomenele și secvențialitatea lor, luând anumite măsuri concrete.
S-a produs, deci, un accident epidemiologic, s-a produs o contaminare masivă, au fost niște erori produse de management, care au pus în contact medicii pozitiv cu medicii neinfectați. Au fost trimiși să lucreze în secțiile spitalului medici contaminați. Asta a făcut să se disipe infecții la nivelul respectiv. Parte din ei au fost apoi externați. O serie de erori au condus la acest accident epidemiologic, să-i spunem sever”, a explicat Horațiu Moldovan, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Secretarul de stat a spus că acum situația e sub control: pacienții care au COVID-19 sunt tratați chiar acolo, iar cei care nu au sunt transportați la alte unități medicale pentru tratament.
„Acum situația e sub control. S-a putut reoperaționaliza Unitatea de Primiri Urgențe, că aveau două clădiri. Una, separată, a fost decontaminată și au venit să lucreze în ea medici din alte județe, Iași de exemplu. Acolo sunt triați bolnavii. Pacienții neinfectați sunt redirecționați spre județele limitrofe, spitale din Rădăuți, Fălticeni, iar cazurile mai complicate în Iași. Se păstrează la nivelul spitalului cei care au fost infectați acolo și e tratat acolo personalul medical infectat”, a mai declarat Moldovan.
Acesta a mai precizat că nu suspectează o încercare de mușamalizare a situației din Suceava: „Nu am percepția acestui fenomen la nivel local, mă refer la mușamalizare sau la frânarea comunicării. În ce mă privește, datele pe care le am au fost puse permanent la dispoziția presei. Eu comunic cu presa de mai multe ori pe zi. Nu e niciun fel de dorință în ceea ce privește Ministerul Sănătății și în ceea ce mă privește de a nu comunica toate detaliile. Dacă au fost bâlbe de comunicare la nivelul DSP Suceava, asta nu poate fi controlat de noi. Am fost și noi, cumva, în umbra acestei erori, dar am trimis acolo echipe de medici și epidemiologi”.