Hidroxiclorochina, între eficiență și efecte negative. Ministrul francez al Sănătăţii cere revizuirea sa în tratarea pacienţilor infectați cu COVID-19

Hidroxiclorochina, între eficiență și efecte negative. Ministrul francez al Sănătăţii cere revizuirea sa în tratarea pacienţilor infectați cu COVID-19

Olivier Veran, ministrul francez al sănătăţii, solicită revizuirea folosirii hidroxiclorochinei pentru tratarea pacienţilor infectați COVID-19, după ce unele studii au acuzat ineficiența acestui tratament, iar UE a evidenţiat efectele sale secundare, „posibil letale”, scrie 20minutes.fr

„În urma publicării în The Lancet a unui studiu care avertizează asupra ineficacităţii şi riscurilor unor tratamente pentru COVID-19, printre care hidroxiclorochina, am sesizat HCSP (Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică) pentru a-l analiza şi a-mi propune în 48 de ore o revizuire a regulilor derogatorii de prescriere”, a scris ministrul pe Twitter.

Studiile spun că hidroxiclorochina nu are beneficii în tratarea pacienților cu COVID-19

În cadrul unui prim studiu al cercetătorilor din Franța, au fost monitorizați 181 de pacienți internați cu pneumonie din cauza COVID-19. Dintre aceștia, 84 de pacienţi au primit hidroxiclorochină zilnic la mai puţin de două zile de la spitalizare, spre deosebire de ceilalţi 97.

În urma administrării tratamentului, nu a fost găsită nicio diferență semnificativă între grupuri, nici în ceea ce privește transferurile la terapie intensivă, nici în cazurile deceselor.

„Hidroxiclorochina a beneficiat de atenţie la nivel mondial ca tratament potenţial pentru COVID-19 după rezultate pozitive în cadrul studiilor mici. Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu nu susţin utilizarea ei la pacienţii internaţi în spital cu COVID-19 care necesitau oxigen”, au concluzionat cercetătorii din mai multe spitale din regiunea pariziană, notează France24.

Al doilea studiu a implicat 150 de adulţi spitalizaţi în China, diagnosticaţi cu forme „uşoare” sau „moderate” de COVID-19.

Jumătate dintre aceştia au primit hidroxiclorochină, iar cealaltă jumătate nu. Și aici, faptul că au primit sau nu acest tratament nu a influenţat eradicarea virusului după patru săptămâni.

Mai mult, 30% dintre cei care au primit hidroxiclorochină au prezentat efecte adverse (cel mai frecvent diaree), comparativ cu 9% în cazul pacienţilor cărora nu le-a fost administrată substanţa.

Hidroxiclorochina și azitromicina, o combinație foarte toxică

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii și publicat pe portalul medrxiv.org, combinația dintre hidroxiclorochină și azitromicină duce la creșterea riscului de afecțiuni cardiace, iar în cazul persoanelor cărora li s-au administrat aceste substanțe, rata deceselor a fost mai mare decât la cei care au primit un alt tratament.

De asemenea, medicul american Michael J. Ackerman a punctat, într-un interviu pentru NBC, pericolele la care sunt supuși pacienții: „Ce m-a deranjat cel mai tare a fost nu când politicieni susțineau că acest medicament este sigur, ci când chiar infecționiști și cardiologi făceau acest lucru. Nu există nicio scuză pentru asta”.

Și Spitalul Universitar din Nisa a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină, după ce Émile Ferrari, șeful secției de Cardiologie, a observat că, dacă aceasta este administrată împreună cu antibioticul azitromicină, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor pentru COVID-19, „remediul poate face mai mult rău decât boala”.

Astfel, Franţa a limitat deja folosirea hidroxiclorochinei în spitale şi în cazul pacienţilor infectați cu coronavirus aflați în stare gravă.

Avertisment al Uniunii Europene legat de hidroxiclorochină

Agenția Europeană a Medicamentului a revenit cu avertismentul împotriva folosirii clorochinei și hidroxiclorochinei pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, făcând referire la „potențiale efecte secundare letale”, în special în cazul utilizării unor doze ridicate.

Mai exact, s-a constatat că clorochina și hidroxiclorochina cauzează aritmie cardiacă, o condiție care poate fi agravată dacă alături de aceste medicamente se mai administrează și altele, precum antibioticul azitromicină.

Hidroxiclorichina a fost folosit pe scară largă, mai ales în Statele Unite, cea mai afectată țară de pe Glob, pentru a trata problemele respiratorii asociate cu COVID-19, mai ales după ce președintele Donald Trump a lăudat tratamentul în lupta contra noului coronavirus și a precizat că și-l administrează de ceva vreme.

Studiile efectuate sub egida Institutului Național de Sănătate arată însă contrariul, faptul că utilizarea sa a dus la o incidență a morbidității mai ridicată în rândul pacienților pe care s-a folosit un astfel de tratament. Mai mult, s-ar fi constatat și probleme cu ficatul și rinichii, deteriorarea neuronilor și scăderea glicemiei în sânge.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`