Harghita: Pacienții unui spital de Psihiatrie, speriați de un urs care se plimbă prin curtea instituției

Harghita: Pacienții unui spital de Psihiatrie, speriați de un urs care se plimbă prin curtea instituției
Foto: mediafax.ro

Pacienţii Spitalului de Psihiatrie din Tulgheş, judeţul Harghita, sunt speriaţi de un urs care se plimbă de câteva zile prin curtea unităţii medicale, în apropierea căreia se află şi o grădiniţă, relatează Mediafax.

Potrivit primarului localităţii Tulgheş, Marcel Vancu, conducerea Spitalului de Psihiatrie a sesizat în scris autoritatea publică locală că ursul a fost văzut de asistentele medicale, de paznici şi de pacienţi în urmă cu două zile şi de atunci în fiecare după-amiază intră în curtea unităţii spitaliceşti, în căutare de hrană.

„De două zile, un urs coboară zilnic în incinta Spitalului de Psihiatrie, se plimbă pe alei, intră şi în gospodăriile locatarilor din perimetrul spitalului, care mai cresc iepuri, găini, raţe, pe care le-a mâncat. Martorii mi-au spus că este vorba de un urs tânăr. Oamenii sunt înfricoşaţi, nu este foarte plăcut, în condiţiile în care acolo există şi o grădiniţă (în imediata vecinătate – n.r.), bolnavii se plimbă prin curte până seara târziu şi ursul îşi face apariţia după-amiaza, pe la orele 17.00 sau 18.00. Am vorbit să aibă grijă să golească toate tomberoanele din spital că acolo vin în căutare de hrană”, a declarat primarul Marcel Vancu.

Primarul a înştiinţat Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita şi conducerea Ocolului silvic din zonă, cerându-le sprijinul.

Directorul executiv al APM Harghita, Domokos László József, a luat legătura cu Direcţia Silvică Harghita, care administrează pădurile din zona Tulgheş, precum şi cu o asociaţie de vânătoare, iar pădurarii, vânătorii şi inspectorii de mediu monitorizează, în prezent, zona Spitalului de Psihiatrie, fac pânde şi încearcă să îndepărteze animalul din localitate, ademenindu-l în pădure.

„În cazul în care ursul va continua să viziteze spitalul, pădurarii îl vor momi în afara localităţii, în pădure şi îl vor împuşca, el find considerat un pericol pentru bolnavi şi pentru localnici. Cei de la Direcţia Silvică ne-au confirmat că pot face acest lucru fără aprobări suplimentare, întrucât au primit o cotă de patru exemplare de urs”, a precizat Domokos László József.

Potrivit primarului comunei Tulgheș, acesta nu este un caz singular, urşii provocând mari probleme în localitate şi în satele învecinate.

„Anul acesta am avut multe probleme, au fost atacate animale, au fost mâncate mai multe vaci, oi, şi nu numai la Tulgheş, ci şi în satele din jur, la Hagota şi la Pintec. Mai nou, avem, însă, câţiva urşi relocaţi – aşa se aude prin comună, că au fost aduşi din altă parte – care coboară în zonele locuite, au intrat şi în câteva gospodării din centrul localităţii, nu mai vorbesc de zonele limitrofe sau mai izolate. Este un pericol permanent şi lumea a intrat în panică”, a conchis Marcel Vancu.

Potrivit evidenţelor APM Harghita, în 2014 urşii au atacat şi omorât în judeţul Harghita peste 580 de păsări din gospodăriile locuitorilor, 63 de vite, 79 de oi, cai, porci, capre şi iepuri, au distrus zeci de stupine, pagubele la animalele domestice fiind evaluate la aproximativ 250.000 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`