Guvernul a decis: Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Ce reguli de protecție sanitară se vor aplica în ziua alegerilor locale (VIDEO)

Guvernul a decis: Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. Ce reguli de protecție sanitară se vor aplica în ziua alegerilor locale (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul decide, în ședința de luni, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. De asemenea, Executivul adoptă o serie de reguli privind desfășurarea procesului de votare la alegerile locale din 27 septembrie. ”A fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. Totodată, au fost mai multe propuneri care se referă la trei aspecte: campania electorală, ziua votului și partea cu organizarea mitingurilor și a demonstrațiilor”, a anunțat șeful Departamentului pentru situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 poate fi consultată integral AICI.

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile, în România: Guvernul adoptă și noi reguli privind desfășurarea alegerilor locale

Printre noile reguli care se vor aplica în ziua votului se numără obligativitatea dezinfectării mânilor la intrarea și la ieșirea din secțiile de votare.

„Pe partea campaniei continuă regulile care, în mare parte, sunt cunoscute. Numărul maxim rămâne la fel – 50 (de persoane – n.r.) în interior, 100 – în exterior, portul măștii, triajul observațional, dezinfecția spațiilor. La nivelul secțiilor de vot urmează să fie stabilite, prin ordin al ministrului Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și cu avizul Autorității Electorale, regulile care includ aspecte care privesc accesul, modul în care se va desfășura votul: obligativitatea dezinfectării mâinilor la intarea în secțiile de vot și la ieșire, cartea de identitate va fi introdusă de alegător în sistemul informatic, va fi instruit cum să o facă. Doar la cei care au buletine vechi, din hârtie, procesarea se va face manual, iar operatorul care procesează buletinul va dezinfecta buletinul înainte și după ce manipulează buletinul. Mai sunt și alte reguli care urmează să fie publicate, inclusiv portul măștii obligatoriu la cei din secția de vot și la cei care vin să voteze”, a explicatRaed Arafat.

Totodată, șeful DSU a precizat că există posibilitatea ca un alegător care se prezintă la vot fără mască de protecție să primească o mască la secție, însă recomandarea este ca fiecare cetățean să vină pregătit cu propria mască. De asemenea, Arafat a menționat că este permis ca alegătorii să vină cu un pix de acasă.

„Pentru semnătură, alegătorul poate să vină cu pixul de acasă, poate că este și mai bine așa, ca să nu se transmită între membrul comisiei și alegător”, a mai explicat Arafat.

Întrebat dacă urna mobilă poate fi solicitată doar de persoanele confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus sau și de cei care prezintă simptome specifice COVID-19, șeful DSU a răspuns: „Urna ppoate fi solicitată, în limita legii, și de către persoanele care nu sunt afectate de COVID. Prima dată, urna va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu COVID și după asta, la sfârșit, va merge la cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau sunt în spital”.

De asemenea, Raed Arafat a confirmat faptul că la vot, alegătorii vor trebui să își dea jos masca de protecție, pentru câteva secunde, pentru a putea fi identificați de membrii comisiei.

„În mod normal, pentru verificare, va fi dată jos masca, după care va fi pusă înapoi. Cam ăsta este modul în care se va lucra. Normal că trebuie să fie văzută fața persoanei care votează”, a mai spus șeful DSU.

Noi măsuri de relaxare stabilite de Guvern

În ceea ce privește permisiunea organizării de demonstrații, șeful DSU a precizat că limita va fi de 100 de participanți, cu respectarea regulilor de distanțare și igienă și cu purtarea măștii de protecție. În cazul în care numărul de participanți va fi depășit, oamenii legii pot interveni și pot aplica amenzi sau alte sancțiuni, în funcție de fiecare situație în parte, a mai menționat Afarat.

Totodată, Guvernul a aprobat o excepție referitoare la situațiile în care se impune măsura carantinării. Astfel, vor fi exceptați de la aceast regulă membrii echipelor de filmare care lucrează la producții pe teritoriul României, venind din străinătate.

”S-a dorit clarificarea acestui lucru ca să limităm anumite proceduri birocratice”, a mai precizat Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`