Guvernul a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției. Tudorel Toader: Funcțiile de conducere din parchete nu pot fi delegate. La posturile de rang înalt pot candida și judecători care au fost procurori (VIDEO)

Guvernul a adoptat o OUG pentru modificarea legilor justiției. Tudorel Toader: Funcțiile de conducere din parchete nu pot fi delegate. La posturile de rang înalt pot candida și judecători care au fost procurori (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la finalul ședinței de Guvern că au fost adoptate două ordonanțe de urgență vizând domeniul justiției. Una dintre ele aduce o serie de modificări la legile justiției.

O schimbare importantă anunțată de Tudorel Toader se referă la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public (procuror general, procuror șef DNA), posturi pentru care, potrivit legii inițiale, exista mandat fix de trei ani, care poate fi reînvestit. Noutatea din OUG adoptată marți de Guvern este că aceste funcții de rang înalt nu pot fi delegate.

”OUG privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național de Magistratură, formarea judecătorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, precum și pentru modificarea legii 303 privind Statul magistraților, a legii 304 privind organizarea judiciară și a legii 317 privind CSM. Propunerea de modificare a venit de la CSM, majoritatea soluțiilor sunt de la CSM. (…)

OUG are reglementări și privind promovarea pe loc a magistraților, modificarea termenelor perioadei de vechime pentru a accede la promovare pe loc, cu privire la condițiile de promovare la ÎCCJ.

O reglementare pornește de la realitatea cu care ne-am întâlnit cu toții și am avut opinii diferite – colegiile de conducere din sistemul judiciar nu vor putea adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că legea este neclară sau nepredictibilă.

În niciun caz colegiile de conducere nu pot adăuga norme pe lângă lege, nu pot completa legea.

Există o modificare importantă referitoare la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public – procuror general, procuror șef DNA, funcții care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de 3 ani, care poate fi reînvestit. Ce aduce nou OUG – aceste funcții de rang înalt unde procedura se inițiază de ministrul Justiției nu pot fi delegate. Ele trebuie ocupate numai prin procedura prevăzută de lege”, a anunțat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a mai explicat că pentru aceste funcții de rang înalt pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecătorii care au fost procurori.

”Funcțiile acestea de rang înalt ce nu pot fi ocupate prin delegare, potențialii candidați și competența de emitere a avizului consultativ. Potrivit ordonanței pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar pot candida și judecătorii care au fost procurori. Deci cineva cu exepriență din Ministerul Public, care are robă de procuror sau a avut cândva robă de procuror. Prima modificare cu privire la potențialii candidați se oferă la posibilitatea ocupării funcțiilor cu rang înalt și de către judecători.

A doua modificare, emiterea avizului consultativ. Azi competența revine secției de procurori a CSM. Dat fiind că pe viitor, în baza OUG, pot candida și procurori foști judecători se schimbă competența de la secția de procurori la plenul CSM”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiției a precizat că ordonanța de urgență va fi publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`