Legile justiţiei: GRECO a adoptat un nou raport şi solicită României explicații scrise

Legile justiţiei: GRECO a adoptat un nou raport şi solicită României explicații scrise
Foto: www.coe.int/en/web/greco

Legile justiţiei aduc, din nou, România în centrul atenţiei comunităţii europene.
Grupul de State Împotriva Corupției (GRECO) anunță că a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justiție din România și solicită autorităţilor din ţara noastră să vină cu explicații, în scris, în fața Consiliului Europei.

Concluziile acestui raport – Greco-AdHocRep (2018) 2 – vor fi prezentate autorităţilor de la Bucureşti de către președintele GRECO, iar șeful delegației României este chemat în următoarea reuniune plenară, din luna iunie, să prezinte în scris care este situația reformelor justiției din țară noastră, atât din punct de vedere instituțional, cât și din punct de vedere al dreptului și procedurii penale, se arată într-un comunicat de presă al instituției internaţionale, potrivit ziare.com. De asemenea, autoritățile române sunt invitate să autorizeze publicarea acestui raport, așa cum au făcut și polonezii, aflați într-o situație similară – gest salutat cu această ocazie de GRECO.

Anunțul instituţiei internaţionale vine în contextul în care modificările aduse de coaliția PSD-ALDE legilor justiției au fost votate luni de Senat (Detalii AICI).

În februarie, o delegație GRECO s-a deplasat la București, pentru o evaluare urgentă ad-hoc vizând legile justiției din perspectiva luptei anticorupție, iar cel mai recent raport adoptat este rezultatul acestei evaluări.

Într-un raport similar adoptat în decembrie 2017, instituţia a stabilit deja că progresele actuale ale României în ceea ce privește implementarea recomandărilor în domeniul prevenirii corupției în rândurile parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor sunt „total nesatisfăcătoare”.

Grupul de State Împotriva Corupției este o instituție a Consiliului Europei însărcinată cu monitorizarea luptei anticorupție din țările membre UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară