Germania a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca

Germania a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca
foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo

Germania a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford. În luarea deciziei, autoritățile federale au invocat recomandarea făcută de Institutul Paul Ehrlich, forul național care monitorizează siguranța serurilor imunitare, arată un comunicat de presă emis luni de ministerul german al sănătății, transmite Bloomberg.

Germania a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca și Universitatea Oxford

Germania nu este prima națiune care face acest gest. La rândul lor, Țările de Jos, Irlanda, Bulgaria, Islanda și Indonezia au oprit vaccinarea cu serul companiei anglo-suedeze, după ce au fost semnalate cazuri de tromboză în urma administrării.

„Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca” împotriva COVID-19, a anunțat și ministerul olandez al sănătății.

În Țările de Jos, măsura va fi valabilă cel puțin până la data de 29 martie.

„Trebuie să ne asigurăm că totul este corect, așa că este înțelept să ne oprim pentru moment”, a declarat ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge.

În ceea ce privește Bulgaria, autoritățile de la Sofia au anunțat că au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca la nivel național și au solicitat Agenției Europene a Medicamentului să trimită o declarație scrisă prin care să înlăture orice dubii legate de siguranța vaccinului.

Deși autoritățile au încercat să redea publicului încrederea în siguranța vaccinului AstraZeneca, îngrijorările sunt tot mai mari. Spre exemplu, anumite regiuni italiene au anunțat că multe programări la vaccinare au fost anulate. Chiar și autoritățile italiene retras anumite doze.

În prezent, Uniunea Europeană are o medie de 1,26 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate per zi, ceea ce ar însemna că ar dura 16 luni până când 75% dintre locuitorii UE vor ajunge la două doze primite fiecare. Potrivit Bloomberg, pentru SUA același proces ar dura doar cinci luni, în timp ce pentru Marea Britanie intervalul ar fi de șapte luni.

Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, a subliniat în weekend că Europa este încă în grafic pentru a-și îndeplini obiectivele de aprovizionare cu vaccinuri împotriva COVID-19, deoarece creșterea producției de la Pfizer poate compensa lipsurile de la AstraZeneca.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`