Viorica Dăncilă nu scapă de asumarea răspunderii privind intenţia de adoptarea a unei ordonanţe de urgenţă prin recursul în anulare. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a solicitat în cadrul întâlnirii de la Bruxelles să îi răspundă la scrisoare pe care i-a trimis-o în 24 ianuarie privind redeschiderea dosarelor soluţionate definitiv de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ între 2014 şi 2018.
Potrivit purtătorului de cuvând al Comisiei Europene, Christian Wigand, cele mai importante puncte de pe agenda discuțiilor dintre Timmermans și Dăncilă au fost trei:
Frans Timmermans și Viorica Dăncilă au avut o discuție deschisă și constructivă. Prim-vicepreședintele a reiterat îngrijorările Comisiei și recomandările adresate României;
Atât Timmermans, cât și Dăncilă, au căzut de acord că redeschisă discuțiile privind implementarea recomandărilor MCV;
Comisia Europeană așteaptă un răspuns la scrisoarea trimisă de prim-vicepreședintele Timmermans pe 24 ianuarie 2019. Prim-ministrul Dăncilă a promis că va trimite răspunsul înainte de finalul acestei săptămâni.
”Prim-vicepreședintele Timmermans a exprimat îngrijorări și a cerut clarificări referitor la câteva aspecte” în această scrisoare, a declarat pentru G4Media.ro Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
”Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile despre o posibilă OUG în urma celor două decizii ale Curții Constituționale. Comisia a luat notă deja de decizia CCR privind completele de 5 judecători în ultimul raport MCV. Vă reamintesc că președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar în legătură cu posibilitatea unei amnistii în timpul recentei sale vizite la București. Așa cum Comisia Europeană a spus în repetate rânduri, e esențial ca România să revină pe calea corectă în lupta anticorupție, să asigure independența justiției și să evite alți pași înapoi”, a mai spus Wigand.