În România sunt 1.200 de firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice, iar banii trecuţi prin aceste societăţi ating uşor pragul de un miliard de euro. Unul dintre românii vizaţi de scandalul Mossack Fonseca, Frank Timiş, nu se ascunde şi explică faptul că este normal să încerci să scapi de taxele şi impozitele din România prin tot felul de offshore-uri, informează B1 TV.
Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, este unul dintre românii care au apelat la avocaţii din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor '90. Astfel, Timiş a folosit firma Castle Europa Limited înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997, arată jurnaliştii de la Rise Project.
Afaceristul nu are nicio problemă cu asta. Spune că are cel puţin 30 de companii înregistrate în paradisuri fiscale.
”Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a susținut acesta.
Frank Timiș, Corneliu Iacobov, Borcea și Vîntu apar în ”Panama Papers”
#DIRECT_ONE_fiasxf#
Corneliu Iacobov este un alt român al cărui nume apare în actele Panama Papers, după ce a folosit o firmă înfiinţată de avocaţii Mossack Fonseca, care vizează deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri în Emiratele Arabe, susţin jurnaliştii de la Rise Project.
Fost politician şi acţionar majoritar al RAFO, a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments din insulele Seychelles, o firmă înfiinţată de avocaţii din Panama City cu un an înainte. În Ayalex, Iacobov este asociat cu sora sa, Gabriela Cora Nistor.
Corneliu Iacobov a fost condamnat la şapte ani de închisoare în 2012 pentru că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA, firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti a prejudiciat rafinăria cu peste 25 de milioane de lei.
În baza de date a firmei Mossack Fonseca apar şi alţi oameni de afaceri: Cristi Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi miliardarul israelian Beni Steinmetz, implicat în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de Paul de România.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, citate de Ziarul Financiar, în România activează peste 1.200 de firme înregistrate în paradisuri fiscale, cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude, iar la un loc au capital de peste 1,1 miliarde de euro.
Astfel, pe primul loc în clasamentul paradisurilor fiscale unde sunt înregistrate firme ce activează în România sunt Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mililoane euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 380 de companii şi un capital social de aproximativ 290 de milioane de euro. Pe următoarele trei locuri în privinţa banilor rulaţi, se află companiile din Gibraltar, Insulele Bermude şi Panama.