Fostul manager şi fostul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, principalul focar de Covid-19 în România, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor. Alături de aceștia mai sunt cercetați fosta directoare de îngrijiri medicale și fosta coordonatoare a Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale din Spitalul Județean de Urgență.
Parchetul Tribunalului Suceava a deschis un dosar în care sunt urmăriți penal fostul manager Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Dorina Chirap și medicul Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor, scrie Agerpres.
De altfel, Rîmbu este cel care a chemat întreg personalul medical la spital, în condițiile în care zeci de medici erau deja infectați cu noulcoronavirus.
„La data de 12 iunie 2020, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de patru suspecţi, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (…), neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă (…) şi zădărnicirea combaterii bolilor (…). În perioada 17 – 18 iunie, celor patru persoane le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect”, se precizează într-un comunicat al PICCJ.
Conform sursei citate, cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Spitalul Județean Suceava a fost primul focar de coronavirus din România, încă la debutul pandemiei. Pentru gestionarea situației scăpate de sub control pe fondul unor decizii de management, conducerea spitalului a fost înlocuită cu una militară, după care a demisionat.
Sute de cadre medicale și de pacienți de la spitalul din Suceava s-au infectat cu coronavirus, iar medici din spital au dezvăluit că toate cadrele medicale au fost chemate la spital, indiferent dacă erau sau nu diagnosticate cu COVID, de către directorul medical al unității, Mircea Macovei.
Ulterior, într-un raport trimis ministrului Sănătății de către medicii militari se arată că la Spitalul de Urgență Suceava era o situație dezastruoasă.
”Conducerea instituției nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcțională a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internați pacienții COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ și logistic funcționau la o capacitate de „avarie” datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului”, se arată într-uncomunicat de presătransmis, în data de 14 mai, de Ministerul Sănătății.
Totodată, medicii militari au constatat că la spitalul din Suceava ”protecția personalului, cu excepția unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne –COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată”, iar circuitele funționale specifice nu erau separate, deși spațiul de spitalizare era împărțit în sectoareCOVID-19și non-COVID.
Printre deficiențele descoperite la unitatea medicală din Suceava se numără și capacitatea redusă de testare care nu a reușit să acopere, la timp, necesitățile de investigare, precum și comunicarea dificilă și oferirea cu întârziere a rezultatelor.
Potrivit ultimului raport al Grupului de comunicare Strategică, joi, ora 13, la Suceava au fost diagnosticate cu Covid-19, de la începutul epidemiei, 3.852.
Numărul de cazuri confirmate deCOVID-19, pe județe, potrivit raportării Institului Național de Sănătate Publică:
Alba 414, Arad 704, Argeș 415, Bacău 579, Bihor 660, Bistrița-Năsăud 443, Botoșani 941, Brașov 1.121, Brăila 98, Buzău 351, Caraș-Severin 112, Călărași 143, Cluj 628, Constanța 331, Covasna 252, Dâmbovița 386, Dolj 261, Galați 722, Giurgiu 253, Gorj 180, Harghita 241, Hunedoara 640, Ialomița 406, Iași 774, Ilfov 649, Maramureș 125, Mehedinți 163, Mureș 708, Neamț 940, Olt 140, Prahova 181, Satu Mare 69, Sălaj 109, Sibiu 568, Suceava 3.852, Teleorman 151, Timiș 512, Tulcea 167, Vaslui 166, Vâlcea 40, Vrancea 877. Lista e completată de cele 2.571 din Capitală și cele 34 cu proveniență neprecizată.