Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a anunțat că, în județ, șase focare de coronavirus au apărut după ce persoane depistate pozitiv s-au externat la cerere. Focarele totalizează acum 26 de oameni infectați. La rândul său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că a aflat despre trei cazuri din Bucureşti ale unor pacienţi uşor simptomatici care au solicitat externarea, iar apoi starea lor s-a agravat. Un semnal de alarmă a fost tras și de ministrul Sănătății, care a povestit despre cazul unei persoane din Ploiești ajunsă la spital cu simptomatologie. Când familia a văzut scris „sector COVID”, s-a speriat și a semnat pentru externarea respectivei, deși starea nu-i era bună. Toate acestea se petrec după ce Curtea Constituțională a decis că impunerea carantinei și izolării prin Ordin de Ninistru este neconstituțională și că e nevoie de o lege în acest sens. Până la intrarea în vigoare a legii, însă, autoritățile nu au pârghiile legale pentru a impune cele două măsuri. Astfel, ele rămân la stadiul de recomandare.
Direcția de Sănătătate Publică Dâmbovița a transmis, luni, că în ultimele 14 zile a crescut numărul cazurilor de COVID-19 din județ, iar unul dintre motive este că persoane depistate pozitiv s-au externat la cerere și și-au infectat rudele.
„Judeţul Dâmboviţa se confruntă în ultimele două săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri SARS-CoV-2 pozitive, pe fondul (…) deciziei personale a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere sau a persoanelor pozitive care refuză internarea şi care rămân în familie/comunitate, decizie care a generat până acum un număr de şase focare de familie active, totalizând 26 cazuri pozitive”, a transmis DSP Dâmboviţa.
Alți factori ce au dus la creșterea numărului de infectări raportate sunt: relaxarea măsurilor restrictive după expirarea stării de urgență, nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu și nerespectarea de către populaţie a regulilor.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că a fost informat despre pacienți COVID-19 care au solicitat externarea, iar apoi starea lor s-a agravat.
„Au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti. Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie Intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat”, a explicat Arafat, în Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea Legii privind carantina și izolarea, potrivit Agerpres.
Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a atras atenția că au existat cazuri de pacienți COVID-19 care au ales să se externeze, iar apoi starea li s-a agravat, iar când au revenit iar la spital era prea târziu. El a insistat că personalul medical gestionează bine epidemia de coronavirus, chiar și cu numărul în creștere din ultimele săptămâni, dar nu o poate face singur și e nevoie și de cooperare din partea populației și a operatorilor economici. Cu toții trebuie să respecte regulile menite să prevină răspândirea SARS-CoV-2.
„Azi, la Ploiești, vedeam cum o familie venită cu o persoană cu simptomatologie respiratorie, cu febră, a fost dus la izolare tocmai pentru a fi testat și evaluat dacă are COVID. Când a văzut „Sector COVID”, deja toată familia era foarte agitată. Au semnat și pe proprie semnătură l-au luat acasă, deși starea lui nu era bună. Ți-e frică când ai văzut că scrie ”COVID”. E mai periculos decât orice.
Am avut cazuri destule în care a făcut acasă stop cardio-respirator și nu a mai putut fi resuscitat sau au venit la spital într-o stare avansată a bolii, când puține se mai pot face”, a declarat Nelu Tătaru, pentru B1 TV.