Florin Cîțu: „Salariul minim va crește puțin peste rata inflației. Nu vor fi tăiate salariile din mediul bugetar”

Florin Cîțu: „Salariul minim va crește puțin peste rata inflației. Nu vor fi tăiate salariile din mediul bugetar”
Foto: Florin Cițu / Facebook

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat luni seara, că salariul minim va crește anul viitor „puțin peste rata inflației”, respectiv cu 3,1%.

Florin Cîțu, despre salariul minim

„Știți foarte bine că economia României trece printr-o criză economică alături de toate economiile lumii. Antreprenorii, care au dus greul anul trecut și au susținut economia în această perioadă de criză au venit cu propunerea de a menține salariul minim. Pe de altă parte, sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea

Rata inflației în acest moment este estimată sub 2%, în jur de 1,8%, salariul minim crește cu 3,1% pentru anul viitor”, a declarat premierul României.

Prim-ministrul României: Salariile bugetarilor, înghețate la nivelul celor din decembrie 2020

De asemenea, premierul mai anunță că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020.

Mai mult, a fost găsită o soluție pentru prelungirea amânării ratelor la bănci.

„Am avut discuții referitoare la amânarea ratelor la bănci. Știți foarte bine că există o decizie a EBA – Autoritatea Bancară Europeană – care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni. Dar în acest moment am găsit o soluție prin care vom putea să prelungim, pentru anumite categorii, această facilitate. Zilele viitoare vom veni și cu detalii, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție care să permită celor afectați de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare de această facilitate”, a precizat premierul, amintind și de ajutorul ce va fi acordat industriei HoReca, dintr-un buget de 500 de milioane de euro.

Voucherele de vacanță în valoare de 1.450 lei vor continua și anul viitor, iar cei din HoReCa vor fi scutiți de impozite.

De asemenea, angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020.

„Și în ultimul rând în ceea ce privește angajații din mediul bugetar: nu vor fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020”, a spus premierul.

Cât va fi salariul minim din anul 2021

Salariul minim pe economie va crește în anul 2021 la 2.300 de lei brut lunar, a anunțat Guvernul României.

Majorarea salariului minim lunar înseamnă o creștere cu 40 de lei a salariului minim pe economie, de la 1.346 de lei, la 1.386 de lei.

„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut lunar.

Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020″, a transmis Guvernul luni, 28 decembrie, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`