Explicațiile lui Raed Arafat pentru evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor: Sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri. ”S-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu conducerea spitalului (VIDEO)

Explicațiile lui Raed Arafat pentru evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor: Sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri. ”S-a întârziat în discuţii şi lămuriri cu conducerea spitalului (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a făcut o serie de precizări, vineri seară, cu privire la evacuarea pacienților de la Spitalul de Ortopedie Foișor, din Capitală, transformat în unitate COVID. Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Arafat spune că s-a luat această decizie pentru că nu mai există locuri de terapie intensivă disponibile în unitățile medicale din București. S-a ales varianta Spitalului Foișor pentru a nu mai ocupa încă un spital de urgență din Capitală cu cazuri de coronavirus și pentru că aici există 21 de paturi de ATI și alte 90 de paturi cu oxigen care ar putea fi folosite pentru pacienții cu COVID-19.

Raed Arafat explică decizia de transformare aSpitalului Foișor în unitate COVID

„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital. Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la terapie intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a spus că vineri dimineață, managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon” l-a anunțat că are 18 pacienți în stare gravă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului, context în care a fost nevoie să se găsească o soluție. Astfel trei pacienți au fost transferat cu un avion militar la Iași.

”Era clar că asta e o soluție de moment care nu poate fi eficientă. Am încercat să găsim soluții care pot fi rapid implementate și care să ne permită să transferăm mai mulți pacienți și să creăm capacitate în București. Una din soluții este al treilea TIR de terapie intensivă care este la Spitalul «Victor Babeș» și pentru care se făceau lucrările de conectare la curent. (…) Încercăm să-l finalizăm în cursul nopții. Acest TIR va putea lua 8-9 pacienți de ATI și există echipă medicală pentru ei.

Următoarea soluție era să mai desemnăm un spital pentru a prelua bolnavii COVID și a-l transforma complet în spital COVID.

La acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă din Bucureşti transformate total pentru COVID: Sfântu Ioan şi Spitalul Judeţean Ilfov. Astfel, transformarea încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să impacteze foarte serios cazurile de urgenţă non-COVID care vin la aceste spitale, cum e Floreasca, Universitar, Elias. Mai mult, aceste spitale deja au secţii în interiorul lor care preiau pacienţi COVID (…). Aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe decât mai puţin şi care are operaţii programate şi care poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi. Ne-am îndreptat spre Spitalul Foișor. De ce? 21 de paturi de ATI și acolo există, în total, 200 de paturi cu oxigen, din care 90 ar putea fi folosite pentru pacienții cu COVID”, a mai explicat șeful DSU.

Explicațiile lui Raed Arafat pentru evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor: Sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri. ”S-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu conducerea spitalului

Unde au fost transferați unii dintre pacienții evacuați de la Spitalul Foișor

Raed Arafat susține că reprezentanții DSP București au ajuns, vineri, în jurul orei 15.00, la Spitalul Foișor pentru a procedurile de transformare a acestuia în unitate COVID. ”S-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu conducerea spitalului, spune Arafat, astfel că transferul efectiv al pacienților a început abia în cursul serii, întreaga operațiune urmând a fi încheiată sâmbătă dimineața.

Șeful DSU a mai spus că la Spitalul Foișor erau internate 105 persoane, dintre care 13 au fost tranferați, după cum urmează: un pacient la Spitalul Elias, 4 – la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 5 – la Spitalul Universitar, 1 – la Spitalul Bagdasar, 1 – la SJU Buzău și unul a fost dus acasă, la Galați. Toți aceștia au fost tranferați cu ambulanţele SMURD şi SAJ.

Alți 25 de pacienți care erau programați pentru intervenții chirurgicale au fost trimiși la domiciliu, iar pentru 67 de persoane s-a decis, de asemenea, externarea și trimiterea acasă.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu şi 25 de pacienţi programaţi pentru intervenţii chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea. Pentru alţi 67 de pacienţi operaţi s-a decis împreună cu medicii curanţi externarea şi trimiterea la domiciliu.

„Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (…) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri”, a mai spus Raed Arafat, precizând că nu se putea cunoștea necesarul de paturi cu câteva zile mai devreme pentru că în aceste zile s-au prezentat foarte mulți pacienți cu COVID-19 în unitățile de primiri urgențe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`