EXCLUSIV // Nuntă în timpul pandemiei: Ce variante au la dispoziție tinerii îndrăgostiți

EXCLUSIV // Nuntă în timpul pandemiei: Ce variante au la dispoziție tinerii îndrăgostiți
FOTO: Pixabay.com

Pandemia generatăde COVID-19 a dat peste cap viața tuturor, iar cuplurile care aveau planificată nunta pentru anul acesta sau care intenționau să rezerve și să facă pregătirile vara aceasta sunt una dintre categoriile afectate. Ce variante au însă la dispoziție tinerii îndrăgostiți și cu ce oferte vin saloanele de evenimente? Am discutat cu organizatorii de evenimente ce dețin locații în Capitală și în țară și am aflat ce ar fi bine să știe mirii despre nunțile în pandemie.

Unul dintre cele mai emoționante momente din viața unui cuplu, pe lângă momentul în care vine pe lume primul copil, este nunta. Cele mai multe femei visează la ziua cea mare pe care o așteaptă cu sufletul la gură, iar la rândul lor, bărbații sunt entuziasmați de clipa în care își vor uni destinele. În România, nunțile ne-au obișnuit cu fast și mulți invitați adunați poate chiar din toate colțurile țării. Pandemia nu a stat în locul iubirii, iar mirii caută soluții prin care să își poată unii destinele.

Pandemia a schimbat însă regulile jocului pentru tinerii îndrăgostiți, iar acum una dintre cele mai frumaose clipe din viața de cuplu se realizează într-un cadru restrâns, alături de familie poate și de cei mai apropiați prieteni, căci autoritățile nu permite organizarea evenimentelor cu mai mult de 50 de persoane în exterior și 20 de persoane în interior.

Însă, chiar dacă nu vă puteți bucura de o petrecere cu sute de invitați, nu înseamnă că momentul nu poate fi special și mai ales organizat într-un de poveste. Așa cum spuneam, am discutat cu mai mulți organizatori de evenimente și am aflat cum se organizează o nuntă în pandemie, la ce prețuri ajung meniul și decorațiunile și mai ales ce ar trebui să știe mirii atunci când vine vorba despre respectarea măsurilor de siguranță:

Nunta în aer liber, o idee la care mirii trebuie să se gândească serios

În prezent, autoritățile permit organizarea acestor evenimente cu 50 de persoane, în aer liber. Pentru spațiile închise limita este 20 de persoane. Astfel că nuntașii ar trebui să știe încă de la început că vor avea parte de o petrecere cu un număr mai mic de persoane, față de nunțile pe care ne-am obișnuit să le vedem în ultimii ani.

Patronii și organizatorii de evenimente fac tot posibilul ca invitații și cuplurile ce se căsătoresc să nu simtă că au organizat o nuntă în condiții speciale. „Cuplurile care aleg să se căsătorească în această perioadă trebuie să se gândească serios la ideea de a ține nunta în aer liber, pentru a putea invita mai multe persoane. În Statele Unite și Europa de Vest nunțile se țin în exterior de multă vreme, acesta fiind un trend care mai devreme sau mai târziu urma să ajungă și la noi, pandemia doar i-a oferit un imbold. În mod normal, nu ar trebui să fie mari schimbări față de nunțile de dinaintea pandemiei. Totul depinde de infrastructura salonului pe care îl aleg pentru nunta lor. La Ambasad’Or Events dispunem de toată infrastructura necesară, iar clienții noștri nici nu simt că evenimentul are loc în condiții speciale. În acest moment putem organiza nunta cu 20 de persoane în interior și 50 de persoane la exterior. Deci putem avea o nuntă de 70 de persoane și am respecta fără probleme regulile impuse de autorități.”, explică Nicușor Stan, proprietarul centrului de evenimente Ambasad’Or Events.

Asupra numărului mic de invitație atrag atenția și reprezentanții Ana Hotels. Deși locațiile din București, Poiana Brașov și Eforie Nord pun la dispoziție spații generoase pentru realizarea evenimentelor, organizatorii iau întotdeauna în calcul măsurile de siguranță și mai ales respectarea numărului de invitați. „Locațiile ANA Hotels (Hotel Europa – Eforie Nord, Hotel Sport – Poiana Brașov, Crowne Plaza Bucharest) au avantajul spațiilor generoase în aer liber (terase, grădini), la eveniment tinandu-se cont de măsurile stricte de distanțare fizică și de prevenire a răspândirii virusului. Așadar, este de luat în calcul numărul restrâns al invitaților, conform normelor în vigoare, respectiv, max 20 pers în interior și 50 pers în exterior și bineînțeles, cu respectarea măsurilor impuse, pentru protejarea proprie dar și a celor din jur.”

Piscinele în aer liber sunt, la rândul lor, o variantă care să aducă un plus de magie la eveniment. Decorate frumos ele pot crea un cadru intim și relaxat pentru toți invitații. Spre exemplu, Mădălina Ionescu, manager Reyna Events atrage atenția cuplurilor că regulile impuse de autorități trebuie să fie respectate și explică și de ce nunțile în aer liber sunt o variantă relaxată, iar piscina exterioară la locație aduce un plus în organizarea petrecerii.

„Cuplurile trebuie sa constientizeze ca este o perioada dificila, din toate punctele de vedere, pentru toata lumea si mai ales pentru restaurant si trebuie sa inteleaga ca regulile si restrictiile nu sunt puse de noi ci de legile in viguare”, explică ea. Mai mult decât atât, nunta la piscină ar putea fi chiar un avantaj pentru mirii care își doresc să îmbine tradițiile și detaliile moderne. „Evenimentele organizate afara sunt mult mai relaxante pentru toata lumea care participa, atat pentru miri cat si pentru invitati”, adaugă ea.

În același timp, nunțile amenajate la piscină par a fi o recomandare mai elegantă, chiar și în rândul organizatorilor, iar echipele de la locație se ocupă în general de toate detaliile. „În cazul în care se optează pentru o nuntă în aer liber, echipa Ambasad’Or se va ocupă de toate cele necesare. Amenajarea meselor se va face pe terasă și în jurul piscinei, nunta căpătând astfel un aer hollywoodian.”, explică și Nicușor Stan, proprietarul centrului de evenimente Ambasad’Or Events.

Cortul, o variantă în caz de vreme rea

Atunci când vorbim despre o nuntă în aer liber, trebuie să ținem cont și de unul dintre aspectele pe care nimeni nu îl poate controla: vremea de afară. Pentru astfel de situații, organizatorii pun la dispoziție corturi, pe care să le asambleze în aer liber, în cazul în care vremea nu le va permite mirilor să se simtă bine.

„Nunțile în aer liber trebuie să aibă ca și back-up, în caz de vreme nefavorabilă, o terasă acoperită sau o zonă în care se va monta un cort, iar noi avem această facilitate, în toate locațiile noastre. Pe lângă acest aspect, o nuntă organizată în aer liber se derulează la fel ca una în interior, excepție făcând restricțiile legate de nivelul sunetului după o anumită ora și noile măsuri impuse”, explică Georgiana Nedelea, din partea Ana Hotels.

Restricții la numărul de persoane așezate la o masă

Una dintre curiozitățile pe care le-am avut a fost și în ce mod afectează pandemia așezarea oamenilor la mese, dar și pregătirea decorurilor pentru eveniment. Astfel am aflat că mirii trebuie să știe la început că există un număr limitat de persoane care va ocupa o masă, iar ele vor fi așezate conform regulilor de distanțare.

„Da, avem restrictii la numarul de persoane pe care il asezam la o masa, meniul nu este influentat de aceasta situatie”, explică Mădălina Ionescu. Resprezentanții Ana Hotel, explică mai detaliat cum se realizează procedura în locațiile lor și aflăm că „Aranjarea invitaților la mese se realizează respectând distanțarea fizică, maxim 6 pers / masă (depinde de formă și mărimea mesei), cu servire la masă. Clasicul bufet poate fi înlocuit cu un „Action station”, mai exact un bufet, cu panouri de protecție, cu servirea făcută de către Chef-ii bucătari, care pregătesc preparatele selectate de către fiecare oaspete, urmând că apoi acesta să primească la masă, felurile de mâncare dorite”.

Costurile și închirierea spațiilor de evenimente, variază de la locație la locație

La o petrecere nu pot participa mai mult de 50 de persoane în exterior și 20 în interior, însă în funcție de capacitatea locației unde se ține petrecerea se pot organiza chiar mai multe petreceri, fără ca invitații de la ele să se intersecteze sau, după caz, persoanele vor fi nevoită să închirieze exclusiv spațiul.

„Din fericire, complexul Ambasad’Or are patru săli de evenimente + piscina, deci putem organiza mai multe nunți în același timp fără a încălca vreo regulă și fără ca cele două evenimente să se perturbe unul pe celălalt, în timp ce toți invitații sunt în siguranță. Astfel, clienții pot închiria doar salonul, respectiv zona exterioară în care va avea loc nunta lor”, povestește Nicușor Stan.

La rândul său și Mădălina Ionescu, manager Reyna Events a explicat că în locație nu este cazul ca mirii să închirieze întreg spațiul.

În locațiile ANA Hotels spațiile însă sunt utilizate exclusiv pentru acel aveniment. „Spațiul unde urmează să se desfășoare evenimentul vă fi utilizat exclusiv pentru acel eveniment. Noi punem la dispoziție, în funcție de locație: terase, grădini, piscine exterioare”.

Prețul, variază în funcție de meniu și serviciile oferite

Organizatorii explică faptul că prețurile pentru meniuri și alte servicii din partea locației variază în funcție de preferințele mirilor și de ofertele pe care le aleg. „Ofertele sunt personalizate pentru fiecare locație în parte și pentru fiecare eveniment în parte, în funcție de preferințele oaspeților, iar detaliile pot fi discutate cu specialiștii din fiecare locație”, explică Georgiana Nedelea.

La rânsul său, Mădălina Ionescu povestește că sumele depind de alegerile cuplurilor. „Sumele sunt relative si depind de complexitatea evenimentului, pentru un eveniment tip nunta le propunem un buget intre 65 euro/peroana si 75 euro/persoana”.

Spre exemplu, la Ambasador Events, pentru un pachet complet, format din meniu și amenajarea meselor, prețul nu ar depăși 3000 de euro. „Deoarce știm că este o perioadă dificilă, am venit în întâmpinarea clienților noștri cu oferte foarte avantajoase, pentru a îi sprijini în a-și organiza nunta exact așa cum își doresc. De exemplu, o nuntă all inclusive (mâncare, tort, băuturi soft și băuturi alcoolice nelimitat – pe toată perioada evenimentului, amenajarea meselor inclusă) ajunge la mai puțin de 3000 euro, pentru un număr de 50 persoane, și le asigurăm acestora chiar și muzica”, ne spune Nicușor Stan.

Formație, fotograf și tradițiile românești de la nuntă. Ce pot face și ce nu la petrecere

În cazul nunților în aer liber se pare că invitații pot aduce artistul preferat să cânte la nuntă și orice fotograf doresc, atâta timp cât toți vor respecta regulile de siguranță. O problemă o pune însă o formație mare, care ar putea să nu se încadreze în numărul maxim de persoane ce pot participa. „Artiști solo pot invita fără probleme. În cazul formațiilor mari este puțin mai delicat, deoarece dacă formația are un număr foarte mare de membri, am avea probleme cu respectarea protocolului impus de autorități”, ne explică Nicușor Stan.

La nunți, chiar și pandemie se respectă tradițiile românești, inclusiv furatul miresei, încă invitații nu ar avea voie să danseze la horă, pentru că nu se respectă nromele de distanțare în acest caz. „Sunt anumite tradiții care se pastreza, iar „furatul miresei” este unul care rămâne la latitudinea nuntașilor. Ceea ce în acest moment nu se mai întâmplă sunt dansurile tradiționale (horele), deoarece trebuie menținută distanțarea socială.”,explică Georgiana Nedelea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`