EXCLUSIV // Proteste în sănătate, în plină pandemie. Greva japoneză, declanșată în toată țara. Iulian Cozianu (Sanitas): “Există voci care doresc oprirea activității. Vom face ce este permis din punct de vedere legal”

EXCLUSIV // Proteste în sănătate, în plină pandemie. Greva japoneză, declanșată în toată țara. Iulian Cozianu (Sanitas): “Există voci care doresc oprirea activității. Vom face ce este permis din punct de vedere legal”
sursa foto: pixabay

EXCLUSIV // Sindicaliștii din sănătate au declanșat în această săptămână la nivel național greva japoneză, nemulțumiți de faptul că problemele angajaților din sistem sunt ignorate de către autorități. Organizaţia sindicală Sanitas, care reuneşte peste 100.000 de membri din unităţi medicale, a informat, vinerea trecută, că va declanşa greva japoneză în cazul în care şeful Guvernului nu va participa la o întâlnire cu conducerea federaţiei

Deși această formă de protest nu presupune întreruperea activităţii, Iulian Cozianu, reprezentant al organizației Sanitas a precizat pentru B1.RO că există voci în sistemul medical care susțin că exprimarea nemulțumirii ar trebui să meargă mai departe, până la întreruperea aactivității. Cu toate acestea, starea de alertă nu permite acest lucru, însă sindicaliștii sunt dispuși să pună în practică toate opțiunile pe care le au la îndemână, inclusiv să se adreseze instanței:

“Sigur că există voci care doresc să oprească activitatea, dar noi vom face ceea ce este permis din punct de vedere legal. Știm că este stare de alertă și prevedere actelor normative care ne dau voie să ne manifestăm sunt limitate. Chiar și acțiunile de protest în stradă sunt limitate la maxim 100 de persoane. Dar vom căuta să ne manifestăm prin toate metodele pe care le avem la îndemână. Dacă va fi cazul ne vom adresa și instanței.

Sper că semnalul de alarmă pe care l-am tras prin aceste manifestări va fi înțeles. Un prim pas spre normalizarea situației s-a făcut. Luni. biroul executiv al Federației Sanitas se va întâlni cu premierul României și gândim că se vor găsi soluții pentru a se evita escaladarea acestui conflict.

Chiar dacă nu vom putea ieși în stradă din cauza contextului epidemiologic, nu e deloc benefic pentru sistemul sanitar. În loc să ne gândim la cum să ne facem mai bine treaba sp fim necăjiți că prevederi din acte normative nu sunt puse în vigoare”, a declarat Iulian Cozianu.

Starea de spirit de la nivelul personalului sanitar

În ceea ce privește starea de spirit a personalului medical, acesta a precizat că medicii se tem în continuare pentru sănătatea lor în contextul pandemiei de coronavirus, având în vedere că, deși se află în prima linie a pandemiei de coronavirus, nu primesc mereu la timp echipamentul necesar de protecție:

“Există multe temeri în rândul angajaților din sistemul sanitar. Sigur că spre deosebire de perioada de început când nu se știau foarte multe lucruri și când imaginile pe care le vedeam cu toții din Spania Și Italia, cu sute de sicrie ne înspăimântau și lăsau să se înțeleagă că dacă te-ai îmbolnăvit nu există decât sfârșitul, astăzi lucrurile s-au mai temperat. Angașații au reușit să treacă peste pragul psihologic și peste acea teamă că îmbolnăvirea duce la sfârșit.

Asta nu înseamnă că nu există în continuare stres, că nu există temeri, mai ales că nu avem întotdeauna la timp materialele de protecție, există sincope din ce înc e mai dese. Asta pentru că materialele de protecție nu sunt mereu de cea mai bună calitate. E paradoxal să auzi la știri că în depozitele Unifarm sunt mii de mănuși, sute de mii de măști, combinezoane, iar spitalele nu au la timp aceste echipamente. Asta creează și mai multă presiune pe umerii personalului medical”, a declarat Iulian Cozianu.

Care sunt revendicările sindicaliștilor

Revendicările formulate sunt mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară; acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

În afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federaţiei Sanitas sunt deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`