EXCLUSIV // Noile restricţii de circulaţie din Grecia au declanşat goana românilor pentru testele COVID-19. Care sunt dificultăţile pe care le întâmpină cei care vor să se testeze contracost

EXCLUSIV // Noile restricţii de circulaţie din Grecia au declanşat goana românilor pentru testele COVID-19. Care sunt dificultăţile pe care le întâmpină cei care vor să se testeze contracost
Foto: Inquam Photos / George Călin

EXCLUSIV // Decizia autorităţilor elene de a impune noi restricţii de circulaţie pentru cetăţenii români a declanşat în toată ţara goana după efectuarea testelor pentru coronavirus. Începând de miercuri toţi românii care vor să îşi petreacă vacanţele în Grecia vor fi obligaţi să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene. În acest context, atât clinicile private, cât şi spitalele au fost luate cu asalt de către români care vor să efectueze la cerere, contra cost teste pentru COVID-19, în scop turistic.

Dorind să aflăm cât de solicitate sunt centrele de testare, dar şi care sunt principalele provocări pe care românii le întâmpină în această perioadă, B1.RO a contactat câteva unităţi de testare din ţară pentru a lua pulsul situaţiei.

Centrele de testare sunt depăşi te de cerere

Românii care doresc efectuarea la cerere a testelor pentru coronavirus în această perioadă întâmpină mari dificultăţi în contactarea operatorilor telefonici ai clinicilor private sau ai spitalelor publice, angajaţi deja în alte convorbiri. Timpul de aşteptare pentru preluarea apelului durează minute bune, fapt cepoate indica, de asemenea, o creştere a cererii.

Reprezentanţii Sanador au precizat că, încă de săptămâna trecută, unităţile de testare au fost asaltate de către cei care doresc efectuarea testelor pentru coronavirus. Potrivit acestora se cunoaşte o creştere semnificativă a cererii faţă de perioada anterioară deschiderii sezonului turistic. Efectuarea unui test costă 350 de lei, iar timpul de aşteptare pentru aflarea rezultatului variază. Acesta poate fi primit chiar în ziua testării sau în maximum 24 de ore de la recoltare. Cu toate acestea cererea este atât de mare încât urămătoarea perioadă liberă pentru efectuarea testel or este data de 21 iulie, iar următoarea perioadă disponibilă este abia luina august.

Cei care doresc efectuarea testelor pentru coronavirus în centrele Gral Medical, trebuie de asemenea să scoată din buzunar suma de 350 de lei şi să aştepte 24 de ore pentru aflarea rezul tatelor pentru Bucureşti şi Ploieşti, respectiv 48 de ore pentru alte oraşe.

Operatorii telefonici ai centrului de testare Gral Medical din Craiova au precizat că disponibilitatea de testare pentru următoarele zile este limitată, deşi acest serviciu la cerere a fost introdus marţi.

Având în vedere cererea mare pentru testare , pe fir au intrat şi spitalele publice sau unele Direcţii de Sănătate Publică. Deşi costurile sunt mult mai mici în comparaţie cu clinicile private, românii pot întâmpina pro bleme neprevăzute. Reprezentanţii spitalul Judeţean din Cluj au confirmat pentru B1.RO că unitatea medicală efectiuează teste pentru COVID-19, dar din cauza u nor probleme tehnice nu se mai pot face programări.

În cazul DSP Alba, testarea la cerere a populaţiei a fost introdusă marţi, costul este de 250 de lei, însă reprezentanţii instituţiei au precizat că deja este foarte mare aglomerare. O situaţie aparte are loc în cazul DSP Vrancea. Operii telefonici au declarat că cererea nu este una foarte mare, dar timpul de aşteptare a rezultatului poate ajunge la 72 de ore. Având în vedere că testul trebuie şi tradus în limba engleză, cei care vor să plece în Grecia în următoarele trei zile nu au nicio şansă.

Nu toate DSP-urile sau spitalele publice organizează teste pentru depistarea COVID-19. DSP Sibiu ne-a comunicat că pe raza judeţului, contra cost efectuează teste pentru coronavirus doar clinicile private. De asemenea, în urma unor informaţii false transmise pe reţelele de socializare, Spitalul Judeţean din Braşov a fost asaltat de cei care vor testarea la cerere pentru COVID-19. Reprezentanţii unităţii au precizat însă că toate acestea sunt „minciuni” şi că singurele teste efectuate sunt cele pentru pacienţii din spital.

Noirestricţii de circulaţie impuse în Grecia

Guvernul de la Atena a decis ca, începând de marți, toți turiștii care intră în țară prin vama Kulata-Promachonas trebuie să prezinte un test negativ pentruCOVID-19.

Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Această măsura a fostdecisă într-o ședință extraordinară de guvern, pe fondul mai multor cazuri deCOVID-19depistate de către autoritățile elene în rândul turiștilor.

Noile restricții intră în vigoare din data de 14 iulie, de la ora 06.00 dimineața. Pot intra înGreciafără acest test doar cei care fac parte din anumite categorii exceptate – diplomați, medici, lucrători în transporturi. De asemenea, trebuie completat în continuare și formularul online de către turiști, cu cel puțin 24 de ore înainte de intrarea în țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`