EXCLUSIV // Medicii de familie se plâng de lipsa de informații, cu câteva zile înainte de a doua etapă a campaniei de vaccinare: „Cred că mai mult aflu de la televizor decât de la DSP”

EXCLUSIV // Medicii de familie se plâng de lipsa de informații, cu câteva zile înainte de a doua etapă a campaniei de vaccinare: Cred că mai mult aflu de la televizor decât de la DSP
sursa foto: pixabay

Deși mai sunt câteva zile până când începe ce-a de-a doua campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus lipsesc informațiile concrete atât pentru medici, cât și pentru cei care doresc să se vaccineze. Încă nu se știe modul concret în care se face programarea pentru imunizare a celor care fac parte din categoriile prioritare anunțate de către autorități. De asemenea, medicii de familie, unul dintre pilonii cheie în cadrul campaniei de vaccinare reclamă lipsa informațiilor și riscul încărcării programului de lucru.

Ce spun medicii de familie despre a doua etapă a campaniei de vaccinare

Nu există în acest moment publicate de către Ministerul Sănătății proiectele privind legislația care ar urma să reglementeze procedurile de vaccinare împotriva COVID-19 în cea de-a doua etapă a campaniei, deși aceasta ar trebui să înceapă pe data de 15 ianuarie. Neclaritățile și confuziile sunt o povară pentru medicii de familie care, așa cum a declarat Daniela Ștefănescu, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, află mai multe de la TV:

“Nu sunt suficiente date concrete pentru medicul de familie în acest moment. Cred că mai mult aflu de la televizor decât de la DSP în ceea ce privește informațiile cu privire la campania de vaccinare. Normal de acolo ar trebui să aflu toate informațiile. Nu știm ce. se va întâmpla fizic. Bineînțeles că se va face un efort, dar va trebui să existe și o flexibilitate a programului de vaccinare. Nu vom putea să avem ture foarte lungi, ținând cont ccă avem și activitatea de cabinet pe care nu o putem întrerupe. Probabil vor fi perioade mai scurte de lucru în cadrul acestei campanii, între 3-6 ore. Acest program ar fi mai fezabil, din punctul meu de vedere. La cabinet avem oricum program iar pacienții nu pot fi lăsați în aer. Sunt și acolo și vârstnici, cu boli cronice, gravide, sugari, copii”, a explicat pentru B1.RO medicul Daniela Ștefănescu, vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie.

În ceea ce privește implicarea concretă a medicilor de familie în procesul de vaccinare, medicii de familie ar fi primit o adresă, prin care se pot înscrie voluntar.

“Nu este nimic obligatoriu. Poți să organizezi dacă ai spațiu la nivelul locului de muncă, specific unui centru de vaccinare. Depinde evident de structura fiecărui cabinet sau mai multe cabinete asociate”, a mai explicat medicul Daniela Ștefănescu.

Alte cadre medicale așteaptă ca autoritățile să publice mai repede reglementările privind modul în care s edesfășoară cea de-a doua campanie de vaccinare. Medicul Loredana Pillof, președinta Asociației Medicilor de Familie din Sibiu, a precizat că în formula actuală, medicina de familie nu poate interveni pentru realizarea programărilor pentru pacienți și nu există încă o idee concretă, comunicată în acest sens:

„Deocamdată, fiecare pacient trebuie să își facă programare în sistem. Rămâne de văzut cum vor arăta reglementările. Medicul de familie nu are posibilitatea, așa cum arată formula actuală, să intervină în programarea pe care și-o face pacientul. Dacă lucrurile se vor normaliza, atunci sigur că se va gândi și altă metodologie, mai logică, să existe întradevăr o prioritate pentru cei care au patologii. Deocamdată asta e situația. Va trebui să așteptăm să apară. Sunt reglementări în curs de apariție și poate că vor mai lămuri lucrurile”.

Deschiderea centrelor de vaccinare anti-COVID-19, îngreunată de neclaritățile legislative

A doua etapă din campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 este programată să înceapă în data de 15 ianuarie, însă deja au apărutprimele probleme.Deși municipalitățile au început pregătirile, edilii încă nu știu cine va asigura sursa de finanțare pentru înființarea acestor facilități, care impun crearea unor zone specifice, precum cele de triaj, recepție și așteptare.La Timișoara, unde este prevăzută deschiderea a 17 centre de vaccinare, primarul Dominic Fritz susține că neclaritățile legislative îngreunează procedurile.

„Facem acum toate eforturile posibile să le dotăm din ce avem, din ce găsim, din cabinetele școlare, laptopuri nefolosite în instituții și așa mai departe. Ne ajută Colterm să aranjăm, să punem paravane și așa mai departe. Încă așteptăm această ordonanță de urgență unde să fie clarificată sursa de finanțare, unde să fie niște plafoane, pentru că, din păcate, există o prea mare neclaritate care ne îngreunează să finalizăm aceste centre. O parte din aceste centre cred că din partea noastră pot fi dotate, așa cum este prevăzut. Eu nu știu dacă asta și înseamnă că vor fi funcționale, pentru că nu mi-e foarte clar pe partea de personal medical în sine cum vor parcurge lucrurile”, a explicat primarul Dominic Fritz, potrivitTion.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`