EXCLUSIV // În ce condiții ne putem infecta cu noul coronavirus la plajă și în spațiile deschise. Dr. Virgil Musta: „Dacă oamenii se rușinează că poartă mască, nu știu dacă ar mai avea rost să meargă la mare”

EXCLUSIV // În ce condiții ne putem infecta cu noul coronavirus la plajă și în spațiile deschise. Dr. Virgil Musta: „Dacă oamenii se rușinează că poartă mască, nu știu dacă ar mai avea rost să meargă la mare”
Foto: Facebook

Plimbările în spații deschise, dar agmolerate sau mersul la plajă ar putea reprezenta o sursă de infectare cu noul coronavirus. În general se recomandă precauția și mai ales purtarea măștii de protecție, alături de evitarea zonelor aglomerate.

Tot mai multe autorități locale decid că purtarea măștii obligatorie în spațiile deschise aglomerate, precum piețe, târguri, ștranduri sau stații de transport. Măsură vine ca o soluție de protecție pentru cetățeni, iar ea este recomandă și în stațiunile de pe litoral, în zonele aglomerate. Riscul de infectare cu noul coronavirus există și în cazul spațiilor deschise, virusul fiind transmisibil pe cale respiratorie în aer. Doctorul Virgil Musta a explicat pentru B1.ro care sunt riscurile de infectare în zonele deschise aglomerate, dar și cum te poți infecta cu noul coronavirus în astfel de spații.

Eliminarea virusuluiîn aer și contaminarea altor persoane

Virusul se transmite pe cale respiratorie, prin particulele pe care fiecare dintre noi le elimină atunci când tușește, strănută și vorbește. Doctorul Virgil Musta a explicat cum se produce contaminare cu SARS-CoV-2 în mediul dechis.

„În aglomerație mare, virusul știm că se transmite pe cale respiratorie, în momentul în care vorbim, când tușim și când strănutăm împrăștiem în jurul nostru niște particule, numite și particulele lui „picăturile lui Flugge”, care conțin viruși. Acestea contaminează mediul din jurul nostru în principiu cam un metru și jumătate, până la doi metri. Tocmai de aceea se consideră că distanțarea socială este o distanțare de peste un metru și jumătate în jurul nostru”, explică el, pentru B1.ro.

Gradul de contaminare este mult mai mare în momentul în care limita de distanță nu este respectată și nici nu sunt luate măsuri suplimentare, precum purtarea măștii de protecție. „În momentul în care nu se respectă acest lucru foarte ușor ne putem contamina de la o persoană de lângă noi, care dacă este infectată va elimina virusul în aer, iar noi, inspirând aerul respectiv ne contaminăm. Acest lucru se întâmplă peste tot, fie că sunt zone aglomerate închise sau sunt deschise acesta este modul de contaminare”, detaliază doctorul Virgil Musta.

Mai multe riscuri în spațiile închise

Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra faptului că riscul de infectare este mult mai mare în spațiile închise, unde aerul nu este ventilat corect sau chiar deloc și unde au stat persoane deja infectate, riscul de infectare este mult mai mare.

„În zonele închise, acolo mai există și un alt risc, ca aerul din încăpere să fie contaminat, datorită faptului că poate sunt mai multe persoane infectate în încăperea respectivă și dacă nu este bine ventilat aerul, se contaminează”, a explicat Virgil Musta pentru B1.ro.

Masca de protecție, utilă și în spațiile deschise

Având în vedere modul de răspândire al noului coronavirus, purtarea măștii de protecție în aer liber, în spațiile aglomerate este o măsură de prevenire a infectării. „Masca împiedică eliminarea acestor particule cu viruși în jurul nostru. Astfel mai împiedică din contaminare. Pe de-o parte există rolul de protecție de a nu contamina pe alții, pe de altă parte mai este o barieră în fața virusurilor care vin spre căile respiratorii ale persoanei ce o poartă. Dacă masca este și cu protecție înaltă, cum sunt cele FFP 2 și FFP 3, acestea te ferește nu doar ca să nu îi contaminezi pe ceilalți, ci și ca să nu fi contaminat. Chiar dacă el, virusul, se află în prejma unei persoane în aer, nu intră prin materialul măștii”, explică Virgil Musta pentru B1.ro.

Recomandări pentru persoanele care doresc să meargă la mare în siguranță

Purtarea măștii de prtecție este una dintrele cele mai importante recomandări. Mai mult decât atât, doctorul Virgil Musta atrage atenția și asupra evitării spațiilor aglomerate, frecventate de mai multe persoane. În cazul în care oamenii nu își doresc să respecte aceste măsuri simple, sau sunt rușinați să poarte masca în locurile în care alții nu o poartă, li se recomandă evitarea excursiilor.

„Să respecte reguli. Dacă ei nu frecventează locurile aglomerate și poartă masca acolo unde există risc de contaminare, riscul de contaminare devine mult mai mic. Dacă oamenii sunt rușinați să poarte mască acolo unde alte persoane nu poartă mască, nu știu dacă ar mai avea rost să meargă la mare pentru că riscul de contaminare este ridicat”, a adăugat doctorul Virgil Musta pentru B1.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`