EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre purtatul măștii de protecție: „Din păcate, există 3 categorii de cetățeni”

EXCLUSIV // Dr. Adrian Marinescu, despre purtatul măștii de protecție: „Din păcate, există 3 categorii de cetățeni
Sursa Foto: Hepta

Masca de protecție a devenit din ce în ce mai utilizată în România, în contextul pandemic COVID-19. Unii o poartă corespunzător, alții fără efect, aspect punctat de către medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

„Din păcate, sunt 3 categorii de cetățeni. Cei care nupoartă deloc mască de protecție, unii care poartă corect masca și alții, un procent care-și dă silința, dar nu o poartă așa cum trebuie: ori sub bărbie, ori sub nas. De la 1 august, contează foarte mult ca masca să fie purtată și în spațiile deschise. Ori de câte ori nu poți să asiguri distanțarea corespunzătoare în spațiul deschis și intri contact cu alte persoane, e nevoie de purtarea măștii.

Cred că trebuie să vedem cât de corect sunt purtate măștile. Și în spații închise, și deschise. De asemenea, cât de mult se respectă regulile la nivelul agenților comerciali, dacă tot discutăm despre sălile de fitness care s-au închis în Argeș și posibilitatea redeschiderii restaurantelor”, a declarat Adrian Marinescu pentru B1.ro.

În acest moment, în mai bine de jumătate din județele țării este impusă purtarea măștii în spațiile publice deschise, aglomerate. Printre acestea, piețe, faleze, manifestații publice etc.

Dr. Virgil Musta: „Nu avem cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic”

Este cunoscut faptul că noul coronavirus accelerează diagnosticele deja prezente, fenomen ce conduce la deces. Un număr destul de mic al celor care mor cu COVID-19 figurează în evidența medicilor „fără comorbidități”. Doctorul Virgil Musta a dezvăluit cifrele și a subliniat importanța prevenției.

„Noi nu avem (n.r. – românii) cultura de a ne verifica sănătatea în mod periodic. Dacă s-ar întâmpla o dată pe an de exemplu, să efectuăm controale, s-ar descoperi din timp anumite afecțiuni.

Statistica arată în felul următor: Din 100 de pacienți, COVID-19 evoluează cu forme ușoare și medii, iar la 20 se dezvoltă cu forme grave. Dintre cei 20, 5-6% decedează, iar 93-95% sunt oameni cu comorbidități și restul, fără comorbidități”, a declarat medicul Virgil Musta pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025