EXCLUSIV // Cum explică specialiștii noul record negativ al deceselor cauzate de COVID-19: „Mortalitatea în terapie intensivă a pacienților infectați este de 45%

EXCLUSIV // Cum explică specialiștii noul record negativ al deceselor cauzate de COVID-19: Mortalitatea în terapie intensivă a pacienților infectați este de 45%

EXCLUSIV // Un nou record negativ al deceselor cauzate în România, în ultimele 24 de ore, pe fondul pandemiei de coronavirus, a fost raportat vineri de către Grupul de Comunicare strategică. Nu mai puțin de 50 de persoane infectate au decedat, în timp ce numărul cazurilor noi de coronavirus este de 1.378.

Explicația specialiștilor pentru noul bilanț negativ al pandemiei de coronavirus în România

Potrivit medicului Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, această evoluție se explică în special prin creșterea numărului de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore, fapt ce atrage în mod automat o creștere, în cifre absolute, a numărului de persoane tratate în terapie intensivă, chiar dacă procentual, rata de deces în secțiile ATI rămâne neschimbată.

“Mortalitatea în procente rămâne cam aceeași, însă dacă sunt peste 1.000 de cazuri noi, raportate zilnic, regula ne spune că 5% din acești pacienți vor ajunge în terapie intensivă. Din aceștia se vor prăpădi cam 45%. Dacă 45% se aplică la 500 de pacienți avem un anumit numă de decese, dacă se aplică la un numă mai mare de pacienți, atunci cifra crește. Cu cât crește numrul pacienților în terapie intensivă, chiar dacă raportul nu se modifică, și aproximativ jumătate trăiesc, jumătate se prăpădesc, e foarte clar că în cifre absolute, când ai mai mulți bolnavi în terapie intensivă și cifrele vor fi mai mari”, a declarat medicul Ștefan Bubenek.

Acesta a subliniat că această rată de deces în secțiile de terapie intensivă este valabilă peste tot în lume, mai ult, în unele state europene ea este chiar mai ridicată.

“În cercetarea pe care am făcut-o noi, pe pacienți internați până în data de 20 iulie, mortalitatea în terapiile intensive în România era de 45,2%. În lume, mortalitatea globală este tot cam așa. În Europa chiar mortalitatea este mult mai mare în unele state decât în România, în terapie intensivă”, a subliniat Ștefan Bubenek.

Rata de mortalitate în secțiile de terapie intensivă: aproape 50%

Medicul a subliniat că un element cheie în lupta cu pandemie de coronavirus este respectarea măsurilor individuale de protecție sanitară, care ar permite limitarea numărului de cazuri noi, aspect de care va depinde și evoluția pacienților internați la ATI.

“Românii trebuie să înțeleagă că în clipa în care se îmbolnăvesc de covid au șanse, dacă ajung în terapie intensivă, 50% să nu își mai vadă familia, să nu se mai întoarcă acasă, să nu îi mai vadă pe cei dragi, pentru că mortalitatea în terapie intensivă, în lumea largă, nu doar în România este de 45%-50%. Nu avem ce să facem altceva, decât să încercăm să limităm numărul cazurilor noi și să limităm acea proporție de 5% din cazurile noi care vor ajunge în terapie intensivă în următoarele 7-10 zile.Bătălia nu se dă în terapie intensivă. Prima bătălie care se dă și care ar putea fi câștigătoare pentru viitorul nostru se dă la nivelul măsurilor personale de protecție și de evitarea infectării cu noul coronavirus”, a mai precizat Ștefan Bubenek.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”