EXCLUSIV // Satul Cartojani din județul Giurgiu este prima localitate din România care a intrat în carantină de miercuri, de la ora 17:00, după perioada stării de urgență. Restricțiile de circulație impuse în baza noii legi privind carantina și izolarea, au fost impuse în Cartojani după ce autorităile au considerat că există un risc epidemiologic ridicat, după ce au fost confirmate 32 de cazuri de infectare cu coronavirus, la o populație de 3.000 de oameni. Focarul ar fi pornit de la un singur bolnav, care ar fi participat la o petrecere pe litoral.
În acest context B1.RO a dorit să ia pulsul evenimentelor și să afle de la localnici cum percep aceștia măsura carantinării și ce cred despre acțiunile autorităților în localitatea Cartojani. Opiniile localnicilorcare au acceptat să vorbească pentru B1.RO sunt împărțite în ceea ce privește gravitatea situației. Unul dintre localnici s-a plâns de faptul că măsura îi afectează activitatea, având în vedere că este transportator, și a sugerat că a fost luată pentru că trebuia dat un exemplu. Așa s-a ajuns, în opinia sa, ca toți locuitorii din Cartojani “să sufere pentru allții”:
“Ce se întâmplă aici e o hoție, asta e! S-a impus carantina pentru că trebuie să suferim noi pentru alții. Măsura asta nu trebuia să se ia la noi în localitate. Să vedem câți mor și din asta! Au pus filtre, vine televiziunea, e poliție. Pe noi nu ne informează nimeni, șefule! Eu sunt transportator. Lucrez pentru magazinul propriu și nu pot să lucrez de acasă. Sunt blocat și stau mai mult în casă. Îmi afectează foarte mult activitatea pentru că nu pot să muncesc. Nu pot să ies din sat! Mă rog de ei și nu îmi dau voie să ies. Altă lume intră, iese, tot felul de curieri, oamenii primarului! Pentru ei nu mai e focar. Astea sunt regulile, de fapr. Știți cum este în România, ai relații nu e nicio problemă”, a declarat pentru B1.RO unul dintre localnicii nemulțumiți de măsura luată de autorități.
Există în schimb și persoane care nu văd absurdă măsura drastică luată în localitate Cartojani:
“Cred că se procedează normal, cum se procedează într-o astfel de situație, cu poliție la ieșire. Teamă? De ce să ne temem!? Nu avem de ce, din punctul meu de vedere. Cred că totul decurge normal cum ar trebui să decurgă! Într-o carantină respectăm regulile. Mai departe, urmează să aflăm pe parcurs ce se întâmplă. La ora 17, în ziua în care s-a băgat satul în carantină, am fost plecat din localitate. La intrare mi s-a spus în felul următor: intrați și nu mai ieșiți, până când nu se stabilesc documentele. Și mi s-a explicat ce trebuie să am la îndemână, adeverința de la serviciu…”, a precizat un alt localnic, care nu s-a arătat deranjat sau afetat că localitatea a fost plasată în carantină.
Pe de altă parte, unii locuitori ai satului din județul Giurgiu au declarat pentru B1.RO că la câteva zeci de cazuri, Cartojaniul nu trebuia să intre în carantină pentru că “poți numi focar, abia când peste o jumătate din populație este afectată”:
“Nu cred că se impunea măsura asta. Un focar poți să îl numești când peste o jumătate din populație este afectată. Clar nu trebuia. Sunt câteva zeci de persoane infectate și noi suntem peste 3.700 de locuitori. Deci nu poți să numești focar, din pucntul meu de vedere. Este ceva exagerat. Abia când sunt 1.800 de locuitori infectați poți să numești focar. Din peste 3.000 de locuitori sunt 50 infectați și tu numești asta focar…Da, mi se pare totuși absurd. Dar eu sunt de acord să respect toate regulile.”
Alți localnici, deși s-au arătat dornici să respecte măsurile impuse de autorități, s-au plâns de faptul că nu au fost informați despre regulile pe care trebuie să le respecte în această perioadă și că principala sursă este “ce se aude în sat”:
“Asta e situația! Toată lumea știe că există cazuri de coronavirus. Dacă era justificată sau nu, asta nu o putem stabili noi. Până la urmă, conform legii care e în vigoare, la trei cazuri la mia de locuitori, asta e…Cazurile există și se încadrează. Că Legea e bună sau nu, asta nu o stabilesc eu. Sunt filtre la toate intrările în localitate. Nu intră, nu iese nimeni. Nimeni nu ne-a informat ce trebuie să facem. Nu am fost informați de cineva anume. Ne bazăm pe ce se aude în sat. Cine ar trebui să o facă probabil că nu o face. Să vină o autoritate să ne zică, aveți asta de făcut, nimani nu a venit și nici nu va veni!”