EXCLUSIV // Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat cu mare fast faptul că a înregistrat primul vaccin pentru noul coronavirus SARS-COV-2 de pe piață, luând-o înainte altor state precum China, Marea Britanie, Franța sau SUA.
Potrivit informațiilor făcute publice, vaccinul va fi sub formă de soluție pentru injecție intramusculară și este indicat pentru prevenirea COVID-19 la adulții cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
Medicamentul este format din două componente: componenta I și componenta II. Componenta I include un vector adenoviral recombinant bazat pe serotipul de adenovirus uman 26, care poartă gena proteinei S-virus SARS-CoV-2, componenta II include un vector bazat pe serotipul adenovirusului 5 uman, purtând gena proteinei S a virusului SARS-CoV-2.
Managerul OncoGen, Virgil Păunescu, a explicat pentru B1.RO în ce constă, de fapt, această tehnologie folosită de cercetătorii ruși. Totodată acesta a precizat că planează numeroase suspiciuni sau neclarități privind eficiența sa, având în vedere lipsa de transparență sau de informații suplimentare:
“Din datele pe care le avem, acest vaccin se află în aceeași fază ca alte vaccinuri occidentale, faza a treia, care se desfășoară pe un număr mare de zeci de mii de subiecți, la fel ca majoritatea vaccinurilor din China, Anglia sau SUA. Într-un fel, din ce înțelegem, pentru că fiind făcut fără prea multă transparență, nu știm sigur cum funcționează, nu avem suficiente date, iar lipsa de date ridică de asemenea o problemă.
Inclusiv despre vaccinurile din China, știm ce s-a întâmplat după experientul pe animale, după experimentul din faza I pe un număr de oameni, ce s-a întâmplat în faza a II-a. Avem foarte multe date,știm ce tehnologie au folosit.Aici nu știm nimic”, a explicat Virgil Păunescu.
Acesta a detaliat tehnologia bazată pe un vector de adenovirus și modul cum se produc anticorpii, odată cu administrarea tratamentului:
“Această procedură este folosită și de cel puțin o companie chineză. Este o manipulare genetică, înseamnă că structura antigenică majoră a virusului, coronițele acelea, care în termeni tehnici se numesc proteina S1, sunt introduse cu ajutorul unui adenovirus, un virus care infectează celulele umane, sunt introduse, probabil prin administrare intramusculară, pentru că aceste virusuri trebuie să ajungă în celulele pacientului.
Virusul acesta, adenovirus, infectează celulele musculare și înepe producția de componente pe care virusul le-a introdus în celula respectivă, proteinele S1 din COVID-19. Aceste proteine sunt eliberate din celulele musculare și ca urmare practic celula musculară produce și eliberează antigene COVID-19. Adenovirusul este doar un transportor”, a subliniat Managerul OncoGen, Virgil Păunescu.
Acesta a atras atenția însă că vaccinul rusesc poate avea mai multe slăbiciuni, în special din cauza relației dintre adenovirus și sistemul imunitar al pacienților:
“Este o tehnologie care ridică mai multe probleme. Nu poți ști mereu ce se întâmplă cu un adenovirus, mai ales că ei sunt viruși care infectează frecvent specia umană. Poți să ai anticorpi împotriva unor adenoviruși și sistemul imunitar să își facă de lucru cu adenovirusul și mai puțin cu proteina S. Este cert faptul că este o tehnologie dintre cele agresive, tehnologie care folosește material genetic, nu neapărat infecțios, asta se întâmpla dacă foloseau virus atenuat, coronavirus viu. Aici sunt doar bucăți din acest virus și pe care ulterior celulele musculare le transformă în proteine specific COVID-19. E o tehnologie destul de sofisticată”, a subliniat Virgil Păunescu.
Rușii au folosit o combinație între doi viruși, un adenovirus care transportă în celule o bucată de material genetic din virusul COVID-10. Acesta este transcris în proteină și eliberat în circulație. Practic organismul se autovaccinează.
Studiile clinice de faza I-a și a II-a au indicat că noul vaccin produs de chinezi este sigur și eficient, însă nu pentru o anumită categorie de persoane. Vaccinul, numit Ad5-nCoV și dezvoltat printr-un parteneriat între CanSino și Institutul de Biotehnologie din Beijing al Academiei Militare de Științe Medicale din China, folosește ca vector adenovirusul de tip 5 (Ad5) pentru a introduce material genetic al virusului SARS-CoV-2 în organismul uman și a crea o reacție imunitară și anticorpi.
Însă există o proporție ridicată de persoane, atât în lumea occidentală, cât și în statele în curs de dezvoltare, care au deja anticorpi la Ad5 – iar studiile clinice au indicat că vaccinul nu funcționează bine la aceste persoane.
În statele occidentale, două variante de vaccin sunt în stadiul cel mai avansat de testare și sunt creditate cu șansele cele mai mari de reușită, iar la ele lucrează peste 150 de producători.
Una se bazează pe sistemul clasic de funcționare a unui astfel de vaccin, prin care un adenovirus generic și inofensiv, de tip gripal, este folosit pentru a căra material genetic din noul coronavirus în corpul uman. Organismul va produce anticorpi care vor ști pe viitor să lupte cu boala Covid-19. Britanicii de la AstraZeneca și Universitatea Oxford, dar și cercetătorii din China, sunt în stadiul cel mai avansat pentru a dezvolta un astfel de vaccin, conform Reuters.
O variantă inovativă de vaccin presupune folosirea ARN-ului (acidul ribonucleic), care este modificat în așa fel încât atunci când ajunge în organismul pacientului, învață practic corpul să producă niște proteine asemănătoare noului coronavirus. Organismul va fi păcălit astfel să producă anticorpi care să știe să lupte contra adevăratului coronavirus. Compania americană Moderna, dar și cooperarea dintre Pfizer și germanii de la BioNTech sunt în stadii avansate, în dezvoltarea unui astfel de vaccin.