EXCLUSIV // Cât de mult afectează închiderea Marii Britanii pachetele de Revelion ale românilor. Cum se pot recupera banii

EXCLUSIV // Cât de mult afectează închiderea Marii Britanii pachetele de Revelion ale românilor. Cum se pot recupera banii
Foto: Yousel Alfuhigi (Unsplash.com)

Noua tulpină de SARS-COV-2 obligă Marea Britanie să „tragă obloanele”. Astfel, planurile românilorcare și-au stabilit vacanța de iarnă în Regatul Unit, respectiv ale celor care urmau să revină acasă, au fost date peste cap. De asemenea, închiderea Marii Britanii ar urma să-i afecteze și pe cei care și-au stabilit vacanțe pe continentul american. Carantinarea de 14 zile în Marea Britanie este obligatorie.

Răzvan Pascu și Dana Rentea, consultanți în turism, au comentat pe marginea acestui subiect, pentru B1.ro. Răzvan Pascu, de la Travel Communication, subliniază faptul că varianta carantinării va lovi puternic, încă o dată în domeniul turistic.

„Îi afectează foarte mult pe cei care-și doreau să ajungă din România în Marea Britanie sau din Marea Britanie în România. Dar evident, sunt afectați și cei care aveau escală în Marea Britanie, urmând să zboare în destinații intercontinentale.

Este o lovitură foarte puternică. Marii tour-operatori sunt din țările care au întrerupt legăturile cu Marea Britanie și mă refer la Franța, Spania, Germania. De aicierau cei mai mulți turiști. De asemenea, este afectat traficul de pasageri cu autocare, și coletele care erau trimise. Sunt foarte multe persoane afectate, pentru care, această perioadă, arevelionului, era ca o gură de salvare”, a declarat Răzvan Pascu.

Cum să-ți recuperezi banii

Companiile aeriene sunt obligate să ofere banii înapoi clienților, dacă nu-și onorează serviciile în contextul COVID-19. În cazul în care există totuși, probleme, turiștii pot opta pentru alternative iar pe viitor, la soluții preventive.

„Dacă zborurile vor fi anulate și asta se va întâmpla cu ora 19:00 astăzi, atunci cei care vor avea bilete de zbor anulate, vor primi fie banii înapoi, fie alte vouchere de călătorie, pentru a-și cumpăra alte bilete de avion, într-o altă perioadă. Evident, acum lucrurile sunt ușor diferite față de cum au fost în primăvară. Companiile aeriene nu mai pot spune că au fost luate prin surprindere, fiecare companie trebuie să-și facă planuri pentru situații de genul acesta.

Ceea ce este foarte important de menționat este că pe pachete, deci acolo unde există transport și cazare, se pot cumpăra asigurări. Acestea acoperă diferite riscuri și poți să-ți primești banii înapoi. Dacă cumva o companie aeriană nu va dori să-ți plătească înapoi banii de vouchere, turiștii trebuie să știe că ei sunt totuși eligibili să-i primească.

Voucherele nu ești obligat să le primești. Compania trebuie în primul rând să-ți dea alternativă de zbor. Dacă nu se poate așa, trebuie să-ți dea banii înapoi. Unele companii nu vor să facă asta și de aici începe o discuție care poate conduce la avocați și instanțe.

Dacă nu rezolvă, există totuși companii specializate cu avocați specializați care asta fac, recuperează banii atunci când companiile aeriene refuză să-i plătească.

Pentru cei care nu au asigurări, situația este dificilă. În cazul celor cu pachete, să spunem că și-ar putea recupera banii de avion mai greu sau mai ușor, dar cu hotelul, e cam la mica înțelegere”, a mai transmis Răzvan Pascu.

Dana Rentea, de la Simbotour, cofirmă, de asemenea, că recuperarea banilor nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru turiștii cu zboruri anulate.

„Conexiuni pe Londra sunt mai puține la noi. De regulă, se fac pe Germania cele mai multe, fie pe Spania. Dar dacă totuși există astfel de situații, se caută alternative, pentru că firmele aeriene, anulând zborurile, vor face refound de bani.

Nu se pierd acei bani și astfel, există posibilitatea de a lua alte bilete de avion. Bineînțeles, în limita locurilor disponibile”, a declarat Rentea pentru B1.ro.

În concluzie, cum zborurile către Marea Britanie au fost închise, singura soluție a turiștilor rămâne ca în urma unui dialog cu compania de transport. Astfel, se va ajunge la un consens: turiștilor li se va oferifie alt traseu, cu escală în alt stat, fie returnarea banilor, fie încasarea de vouchere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`