Pădurile ocupă 38% din suprafața Uniunii Europene, arată datele prezentate de Eurostat. Finlanda, Suedia și Slovenia sunt fruntașe, iar Irlanda, Olanda și Malta ocupă locurile codașe. România se poziționează sub medie, cu o scădere a suprafeței împădurite, în ultimii ani.
Despădurirea într-un ritm accelerat este unul dintre fenomenele negative cu care se confruntă România de ani de zile, foarte cunoscut, însă pentru care nu s-au implementat măsuri ferme. Tăierile ilegale continuă. Astfel, suprafața împădurită a scăzut în România de la 7,048 de milioane de hectare (2016), la 6,929 milioane de hectare (2020).
În prezent, în România, 29% din suprafața țării este ocupată de păduri. Printre statele care se poziționează peste media UE se numără: Finlanda are 66%, Suedia – 63%, Slovenia – 61%, Estonia – 54%, Letonia – 53%, Austria – 46%, Slovacia – 39%.
Sub România din acest punct de vedere se numără Franța – 27%, Ungaria – 19%, Cipru – 15%, Irlanda – 11%, Olanda – 10%, Malta – 1%.
În opinia lui Gelu Puiu, secretar de stat la Ministerul Mediului,sistemul informatic implementat din 2021 va pune punct tăierilor ilegale din România.
„În permanență Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost primul care a reacționat în momentul în care au existat suspiciuni legate la tăierile ilegale de lemn din pădurile României. Ca drept dovadă, SUMAL 2.0 a fost conceput tocmai pentru stoparea acestor încălcări ale legii. Trebuie să amintim faptul că a fost schimbat și Codul Silvic pentru a pune capăt la astfel de fapte.
SUMAL 2.0 a fost implementat în 31 ianuarie anul curent. Deși au fost chiar unii angajați din domeniul silvic, dar și agenți economici care și-au făcut griji că nu se vor descurca în introducerea informațiilor în noul și unicul sistem informatic la nivel european, iată că azi operează în acest sistem 54.737 de utilizatori, fiind emis un număr total de 519.616 de avize de însoțire a mărfii, zilnic ajungând să emitem chiar și 15.000 de avize, adică exact ca într-o zi normală de lucru dinainte ca acest sistem să fie implementat. După cum bine se știe, în sistemul informatic se încarcă trei poze, una din față, una din lateral și una din spatele vehiculului care transportă lemn, tocmai pentru a exista o transparență și o evidență clară a masei lemnoase.
Totodată, printre utilizatori sunt și angajați ai Ministerului Administrației de Interne care au ca responsabilitate efectuarea controalelor pe linie silvică. Mai mult, Inspectorul Pădurii este funcțional, iar orice cetățean care dorește să sesizeze o eventuală suspiciune cu privire la un transport ilegal poate face acest lucru apelând Serviciul Unic de Urgență 112. În urma unui protocol încheiat între MMAP, MAI și STS se va interveni în timp real pentru a se cerceta cu celeritate astfel de sesizări venite din partea tuturor celor care doresc să protejeze pădurile României”, a declarat oficialul de la Ministerul Mediului, pentru B1.ro.
Potrivit Ministerului Mediului, sistemul informatic, coroborat cu campaniile de reîmpădurire vor reuși să rezolva problema fondului forestier, care de decenii devine din ce în ce mai slab.
„(…) Romsilva va planta în cursul campaniei de împăduriri de primăvară circa 20 milioane de puieți forestieri. Prin astfel de acțiuni se vor regenera natural 6.015 hectare fond forestier, împădurind alte 3.115 hectare, iar pe 1.439 hectare vor fi efectuate lucrări de completări. Pe alte 132 de hectare, în care plantațiile au fost afectate de calamități, vor fi efectuate lucrări de refacere.
În acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va regenera, pe durata campaniilor de împăduriri de primăvară și toamnă, 12.670 hectare, din care 8.037 hectare prin regenerări naturale și 4.633 hectare prin împădurire.
(…) Totodată, am încurajat populația, prin acordarea unor beneficii venite din partea statului, de a împăduri terenurile pe care nu le administrează, acestea fiind lăsate în paragină. Alături de specialiști din silvicultură stabilim Strategia Forestieră Națională având o viziune pe termen lung pentru punerea acesteia în practică”, a mai declarat Puiu pentru B1.ro.
Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, creatorul Inspectorului Pădurii, crede că tăierile ilegale puteau înceta dacă sistemele informatice erau gata mult mai rapid.
„Eu sunt îngrijorată de tăierile ilegale care continuă într-o veselie, pentru că pur și simplu s-a prelungit dezvoltarea sistemului informatic. Nu există suficientă voință politică, la niciun partid politic. Dacă exista, din 2014, când am început eu măsurile, era rezolvată problema pădurilor.
Când am venit la minister, în anul 2014, am văzut imagini satelitare din 2008 și 2012. Era același versant, plin de pădure, iar apoi, ras complet. Mii de camioane încărcate cu lemn au plecat de acolo și nu le-a văzut nimeni.Pe factorul uman nu te poți baza, iar radarul, pentru asta este: să urmărească drumul lemnului într-un sistem informatic. În momentul în care un transport este ilegal, poliția este obligată să intervină și să verifice în sistemul informatic, nu în sursele lor”, a declarat Doina Pană pentru B1.ro.
De asemenea, în spațiul public s-a mai pus problema tăierilor masive legale. Potrivit fostului ministru, în România, volumul tăierilorlegale se aliniază standardelor europene.
„Noi tăiem legal circa 18 milioane de metri cubi pe an. Raportat la suprafața pădurii, asta înseamnă 3 metri cubi/hectar. Noi tăiem 3 metri cubi și ea crește 8,8 metri cubi”, a mai precizat Doina Pană pentru B1.ro.
În România, aproximativ 52% din fondul forestier este proprietate privată, iar 48% aparține statului român.