EXCLUSIV // Criza sanitară provocată de coronavirus pare că se amplifică în România, în condițiile în care ultimul bilanț al cazurilor indică un nou record al infectărilor. Totodată numărul pacienților care se află în stare gravă la terapie intensivă continuă să fie ridicat și să pună presiune pe sistemulmedical din țara noastră, în condițiile în care avem un deficit de personal.
Medicul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat pentru B1.RO, că lipsa personalului de specialitate din secțiile ATI a fost resimțită înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus iar acum situația devine și mai gravă, având în vedere că în țara noastră există cinci anesteziști reanimatori la suta de mii de locuitori.
“Situația este din păcate destul de încurcată la nivelul țării. În general lipsesc colegi de-ai noștri. Avem o medie de cinci anesteziști reanimatori la suta de mii de locuitori, în condițiile în care în Polonia, Ungaria sunt 7-9, iar în țările dezvoltate între 15 și 20 de medici ATI de specialitate la suta de mii de locuitori. Sigur că această criză venită cu ocazia pandemiei devine și mai acută. Vom încerca să ajutăm, atâta cât putem. Apelul nostru de ieri către toți colegii noștri să se ofere voluntar să fie detașați dovedește implicarea noastră. Încă de la începutul pandemiei am pus la dispoziția Ministerului Sănătății și a Ministerului de Interne un soft prin intermediul căruia sunt raportate toate cazurile de pacienți din terapie intensivă cu toate datele medicale importante. Ne-am preocupat în toate centrele universitare mari ca toți rezidenții să fie reinstruiți pentru a putea face față acestei provocări atunci când este nevoie în alte locuri decât în spitalele în care își desfășoara activitatea. E datoria noastră să ajutăm și vom continua atâta timp cât va fi pandemia să încercăm să suplinim lipsa de personal”, a precizat medicul Șerban Bubenek.
Acesta a avertizat că un mare risc în perioada următoare va fi apariția unor breșe în marile spitale, dacă personalul de specialitate va fi detașat în alte unotăți destinate pentru tratarea pacienților COVID.
“Trebuie să recunoaștem că va fi foarte greu, suntem puțini și dacă vor pleca foarte mulți doctori din marile spitale universitare unde se rezolvă marile urgențe și patologia cea mai gravă, sigur că se pot crea breșe de securitate în ceea ce privește acordarea îngrijirilor medicale cele mai calificate pacienților celor mai gravi. Cu bună credință și cu respectarea legislației în vigoare sperăm să depășim aceste momente”, a mai precizat medicul Șerban Bubenek.
Acesta a vorbit și despre apelurilul pe care Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă l-a lansat de curând către cadrele medicale de la ATI, în contextul accelerării pandemiei de coronavirus în România.
“Am făcut un apel din partea Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă către toți colegii noștri, medici, specialiști primari, rezidenți și asistente ATI pentru a răspunde și de data aceasta ca și în istoria noastră recentă, începând cu inundațiile catastrofale din ’70, Cutremurul din 1977, Revoluția din 1989, misiunile din Afganistan, Irak și misiunile umanitare efectuate în Italia și în Republica Moldova la începutul pandemiei de COVID. Acesta este un apel cald în care încercăm să îi mobilizăm pe colegii noștri să se ofere voluntar pentru a fi detașați în spitalele unde este nevoie de dânșii. Totodată, am pus la dispoziție un formular al DSU prin care dânșii pot deveni voluntari și se pot pune la dispoziția Ministerului Sănătății și a Departamentului pentru Situații de Urgență”, a spus Șerban Bubenek.
Grupul de Comunicare Startegică a anunțat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost depistate pozitiv cu coronavirus încă 1.112 de persoane, iar 25 dintre pacienții COVID-19 au murit. Asta duce bilanțul total al epidemiei la 41.275 de infectări și 2.126 decese
Cele 25 de victime sunt 16 bărbați și 9 femei. Erau internați în spitalele din Argeș, Bacău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Vaslui, Vrancea și București.