EXCLUSIV // Adevărul despre tratamentele pentru COVID-19, la cinci luni de la debutul pandemiei: Remdesivir pare că nu reduce mortalitatea / Hidroxiclorochina, folosită în România, în ciuda efectelor adverse / Anticoagulantele, mai eficiente

EXCLUSIV // Adevărul despre tratamentele pentru COVID-19, la cinci luni de la debutul pandemiei: Remdesivir pare că nu reduce mortalitatea / Hidroxiclorochina, folosită în România, în ciuda efectelor adverse / Anticoagulantele, mai eficiente
Sursa foto:Hepta / Zuma Press / Kevin E. Schmidt

EXCLUSIV // Au trecut aproape cinci luni de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial că omenirea se confruntă cu o pandemie din cauza noului coronavirus. De atunci și până astăzi lumea medicală s-a implicat continuu în descoperirea unui tratament care să își dovedească eficiența în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus. Numeroase studii care dovedeau inițial eficiența anumitor tratamente, au fost contrazise ulterior, astfel că opiniile specialiștilor au fost împărțite.

În acest moment există, cu toate acestea, o listă cu câteva medicamente, administrate frecvent pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, inclusiv în țara noastră, precum Remdesivir, Hidroxiclorochină, Dexametazonă sau anticoagulante.

Medicul Adrian Marinescu, despre cele mai eficiente tratamente pentru pacienții COVID

Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, de la Institutului Matei Balș, nu există în acest moment un tratament standard pentru pacienții COVID-19. Însă în topul medicamentelor, testate și recunoscute de lumea medicală se situează Remdesivir, chiar dacă și în privința sa, studiile sunt împărțite, în special atunci când vine vorba despre reducerea mortalității.

Din păcate, nicăieri la nivel mondial nu avem un tratament miraculos, adică acea terapie care să fie standardizată și să fie folosită peste tot. Sunt tot feluld e date care vin să suțină cele câteva variante de terapie. Cel care are cele mai multe date în spate este Remdesivir. Este, de altfel, singurul tratament antiviral care este aprobat și în SUA și În Europa. Este adevărat că a depășit niște etape și are o eficiență dovedită.

Totuși sunt studii împărțite. Potrivit unor rezultate ar reduce perioada de internare pentru pacienți, ar reduce perioada de evoluție a bolii, ceea ce este foarte bine. Dar nu ar reduce și mortalitatea, asta pentru că vorbim despre fapul că îl folosim la pacienții cu forme severe și nu înseamnă neapărat că reduce mortalitatea”, a declarat pentru B1.RO medicul Adrian Marinescu.

Acesta a explicat de ce se folosesc pentru tratarea noului coronavirus medicamente folosite în trecut pentru alte afecțiuni:

“Legat de ce s-a întâmplat în aceste luni, s-au schimbat destul de multe lucruri. Nu a existat nicio moleculă nouă, pentru că o moleculă nouă care să fie folosit ca antiviral strict pentru SARS-COV-2 are un interval lung ca să poată fi realizată această moleculă. Atunci, s-au folosit diverse medicamente antivirale, de la infecția cu HIV, cum a fost Kaletra sau Hidroxiclorochină”, a spus medicul Adrian Marinescu.

În ceea ce privește Hidroxiclorochina, cel mai controversat medicament folosit pentru tratarea pacienților COVID, medicul Adrian Marinescu a precizat că rezultatele studiilor continuă să fie neclare și că tratamentul este folosit în continuare în SUA, dar și în România:

“Părerile privind hidroxiclorochina au fost împărțite. Chiar dacă, la un moment dat, s-au discutat despre efecte adverse, în special în sfera cardiacă. De fapt, lucrurile nu au stat chiar așa. L-am folosit și chiar îl folosim în continuare. Nu există niciun motiv să fie scos din circulație. Ultimele date spun că el poate fi folosit. În SUA acum se află în continuare, alături de Remdesivir, în ghidurile terapeutice”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

Tratamentele cu coagulante, uneori mai eficiente decât antiviralele

Alte tipuri de tratamente care, în unele cazuri s-au dovedit mult mai eficiente, sunt anticoagulantele și medicamentele antiinflamatoare: “Asta vorbim ca terapie antivirale. Pentru că în rest, putem vorbi despre plasma covalescentă, de tratamentul antiiflamator cu dexametazonă, bineînțeles de anticoagulant.

Culmea este că avem dovezi mult mai clare de eficiență la anticoagulant și la dexametazonă, decât avem la antivirale”, a mai precizat Adrian Marinescu.

De asemenea, un alt medicament folosit în trecut pentru Ebola, testat în prezent pentru COVID-19, este Favipiravirul.

“Mai este și favipiravirul care este folosit în Japonia, folosit într-o primă fază pentru Ebola, cu eficiență medie și care acum este la nivel de studiu.

De altfel, și remdesivirul este în curs de a fi cercetat și nu avem datele finale. Probabil că în lunile următoare, până la finalul anului vom ști mult mai precis”, a spus medicul pentru B1.RO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`