EXAMENELE NAȚIONALE: Şapte măsuri de siguranță cerute de elevi

EXAMENELE NAȚIONALE: Şapte măsuri de siguranță cerute de elevi

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor români la nivel naţional, alături de alte cinci organizaţii locale şi regionale, solicită Guvernului României asumarea unui pachet de măsuri concrete pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor care urmează să susțină examenele naționale.

Semnatarii apelului afirmă că “elevii aflați în clasele terminale sunt abandonați de către Guvernul României într-o stare profundă de incertitudine, la care se adaugă factorii care contribuie la amplificarea efectelor crizei provocate de Coronavirus“, se arată pe pagina edupedu.ro.

Elevii îşi exprimăîngrijorarea față de modul în care autoritățile centrale din domeniul educației și sănătății publice acționează pentru pregătirea acestor examene naționale, arătându-se bulversaţi de declaraţiile contradictorii făcute de ministrul Educaţiei (examenele se vor susține în luna iunie, conform calendarului iniţial) şi cel al Sănătăţii (varianta susținerii examenelor online nu este exclusă).

CererileConsiliul Național al Elevilor

Pentru ca examenele naționale să se desfășoare în condiții normale, fără a pune în pericol siguranța niciunui elev, din oricare mediu ar proveni acesta, Consiliul Național al Elevilor solicităm Guvernului României asumarea următoarelor măsuri:

  1. Elevii, profesorii și personalul auxiliar vor primi măști (măcar două bucăți) care vor fi puse la dispoziția acestora înainte și după examen. Acestea trebuie să fie puse la dispoziția elevilor în cadrul unității de învățământ preuniversitar;
  2. Toate unitățile de învățământ preuniversitar vor fi igienizate înainte și după probele scrise, iar autoritățile centrale vor asigura dotarea corespunzătoare cu materiale igienico-sanitare necesare pentru a organiza examenele în condiții optime;
  3. Instruirea prealabilă în cadrul tuturor comunităților școlare privind măsurile care se impun pentru ca examenele să se desfășoare în condiții optime și nimeni să nu fie în pericol de a fi infectat de COVID-19;
  4. Monitorizarea condițiilor igienico-sanitare de către Direcțiile de Sănătate Publică din unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv impunerea unor sancțiuni pentru conducerea unităților de învățământ care nu respectă normele igienico-sanitare;
  5. Realizarea unor parteneriate cu instituțiile publice și instituțiile de învățământ care dispun de spații în care se vor putea desfășura examenele naționale respectându-se, totodată, normele de distanțare socială;
  6. Introducerea posibilității ca elevii să poată susține examenele naționale în școlile aflate în proximitatea domiciliului, pentru a evita impactul condițiilor insalubre din mijloacele de transport în comun;
  7. Rezolvarea punctuală a sistemelor de igienizare în cadrul unităților de învățământ preuniversitar din mediile defavorizate, din mediul rural (în special cele care încă nu dispun de un grup sanitar situat în interiorul școlii), pentru ca niciun elev și niciun profesor să nu fie în pericol, indiferent de școala în care se va organiza examenul.

Consiliul Național al Elevilor exclude de asemenea, posibilitatea ca examenele naționale să fie echivalate cu mediile anuale, având în vedere „subiectivismul procesului de evaluare în sistemul educațional din România, dar și diferențele majore, inechitățile privind sistemul de notare, regăsite nu doar analizând școlile din mediul urban vs. școlile din mediul rural, ci chiar și diferențe majore în cadrul aceleiași comunități școlare”.

Totodată, elevii spun cu fermitate cădacă Guvernul României nu își poate asuma aceste măsuri cheie de siguranță, atunci considerăm că trebuie asumat faptul că elevii nu trebuie să mai fie cei care plătesc pentru greșelile și neasumarea autorităților.

Discriminare în învăţământul românesc

Amintim că patru asociații ale elevilor anunțau că luni vor depune o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru a face dreptate copiilor din mediile dezavantajate, care nu au acces la internet. Ele susțin că Ministerul Educației, prin decizia de a închide școlile în contextul epidemiei de coronavirus, i-a privat pe acești elevi de dreptul constituțional la învățătură, căci nu le-au asigurat și dispozitivele necesare studiului de acasă.

Distanţare socialăşi igienă în şcoli

Luni, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit detalii importante despre desfășurarea orelor în școli și despre soarta învățământului din România, în contextul pandemiei deCOVID-19. Potrivit acestuia, data pentru începerea anului școlar luată în calcul de autorități este 15 septembrie, dacă evoluția privindCOVID-19nu va fi una nefavorabilă.

De asemenea, Arafad a precizat că până la 15 septembrie școlile vor trebui pregătite astfel încât regulile privind distanțarea socială și de igienă să fie respectate. Potrivit lui Ared Arafat, elevii vor trebui să aibă acces la apă şi săpun, educaţie sanitară în sensul igienei pentru toţi copiii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie