Evaluare Națională 2020. Care este programa la Limba și literatura maternă

Evaluare Națională 2020. Care este programa la Limba și literatura maternă
FOTO: Pixabay.com

Elevii aflați în clasa a VIII-a urmează să susțină examenul final, Evaluarea Națională 2020. Programa în baza căreia vor fi realizate subiectele a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial. Elevii din anii terminali care au studiat o limbă maternă în timpul școlii, vor susține pe lângă probele obligatorii și proba la Limba și literatura maternă.

Programa de examen pentru Evalauarea Naționată 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial. Elevii claselor a VIII-a din anul școlar 2019 – 2020 care aparțin minorităților naționale și care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susține și proba la Limba și literatura maternă.

Programa pentru proba la Limba și literatura maternă

În România, proba scrisă pentru limba și literatura maternă este suținută în șapte limbi, astfel: maghiară, germană, sârbă, slovacă, italiană, rromani și ucraineană. Proba este obligatorie pentru elevii care au urmat cursurile în limba maternă, în cadrul instituțiilor de învățământ din țară.

Întreaga programă pentru proba la Limba și literatura maternră pentru Evalaurea Națională 2020 poate fi consulatată aici.

Evaluarea Națională 2020, calendarul desfășurării probelor

Elevii din clasele a VIII-a urmează să se înscrie la Evaluarea Națională, să susțină examenele astfel:

02 – 05 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

15 iunie 2020 Limba și literatura română (proba scrisă)

17 iunie 2020 Matematică (proba scrisă)

18 iunie 2020 Limba și Literatura maternă (proba scrisă)

22 iunie 2020, până în ora 14:00 Afișarea rezultatelor

22 iunie (ora 16:00 – 19:00) – 23 iunie (ora 08:00 – 12:00) Depunerea contestațiilor

23 – 26 iunie Soluționarea contestațiilor

27 iunie Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Măsuri pentru organizarea evaluării naționale în timpul pandemiei

Anul acesta examenele finale pentru elecvii din clasele a VIII-a și a XII-a vor fi susținute cu condiția respectării măsurilor de siguranță și a limitării riscurilor de îmbolnăvire de COVID-19.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat că în unitățile de învățământ, elevilor le va fi luată temperatura, iar accesul se va realiza doar cu mască de protecție. Mai mult decât atât, la terminarea examenelor adolescenții vor arunca maștile purtate pe durata probelor scrie și vor primi la școală măști de schimb.

La intrare în școli vor fi amplasate covorașe cu dezinfectant iar sălile de clasă vor fi riguros aerisite. Elevii vor respecta măsurile de distanțare socială, iar ieșirea și accesul se vor face pe culoare separate.

Elevii din anii terminali vor putea participa și la ore de pregătire, la școală, în vederea susținerii bacalaureatului și a evaluării naționale. „Apoi, vor primi o mască, vor fi îndreptaţi spre sala de curs, acolo nu vor intra mai mult de 10 elevi şi un cadru didactic, vor rămâne acolo două ore dacă sunt clasa a VIII-a şi 3 ore daca sunt în clasele XII sau XIII (…) O oră de curs va dura 50 de minute, cu pauză de 10 minute. Rugămintea mea este ca în pauză elevii să nu interacţioneze cu alte grupe de elevi. La ieşire, vor arunca masca folosită în timpul cursurilor, vor primi de la şcoală o altă mască şi apoi vor pleca acasă” a explicat ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit Libertatea.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)