Evaluare Națională 2020. Tot ce trebuie să știe copilul tău despre masca de protecție, spălatul pe mâini și dezinfectant

Evaluare Națională 2020. Tot ce trebuie să știe copilul tău despre masca de protecție, spălatul pe mâini și dezinfectant
FOTO: Pixabay.com

Evalaurea Națională 2020 se va susține anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei. Elevii vor purta masca de protecție, vor fi nevoiți să se dezinfecteze, iar la intrarea în școală le va fi măsurată temperatura. Spălatul pe mâini cu apă și săpun este o altă modalitate de curățare, de care nu trebuie să uităm în situația prezentă.

Programa pentru evaluarea națională din acest an a fost aprobată, iar elevii din clasa a VIII-a urmează să înceapă probele la data de 15 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română, urmată apoi de proba scrisă la matematică din 17 iunie și cea la limba și literatura maternă din data de 18 iunie. Elevii din gimnaziu vor primi rezultatele la data de 22 iunie.

Pentru participarea la orele de pregătire și pentru accesul la examene, elevii trebuie să respecte însă măsurile de siguranță: purtarea măștii de protecție, igienizarea mâinilor cu dezinfectant, impunerea distanțării sociale și verificarea temperaturii la intrarea în clase. Potrivit noilor reguli, într-o clasă nu vor intra mai mult de 10 elevii, care vor fi nevoiți să stea la o distanță de 2 metri unul față de celălalt.

Pentru adolescenți este foarte important să știe cum să folosească corect masca de protecție, cum să își spele corect mâinile și mai ales ce tip de dezinfectant este recomandat să folosească.

Cum se poartă corect masca de protecție

Purtarea unei măști de protecție este una dintre cele mai răspândite modațități de prevenire a îmbolnăviri de COVID-19. Ea este utilizată atât în rândul persoanelor sănătoase, pentru a se proteja, dar și în rândul persoanelor suspecte, pentru a-i proteja pe cei din jur.

Specialiștii însă atrag atenția ca măștile să fie purtate corect, ca să fie eficiente. Masca medicală sau chirurgicală se va purta întotdeauna cu partea colorată în exterior și cu cea albă în interior.

Pentru a preveni infectarea, ea trebuie să acopere foarte bine nasul, bărbia și gura. Nu este recomandat ca purtătorii de masca să o țină doar desupra gurii, nasul trebuie acoperit! Odată ce masca a fost pusă pe figură, trebuie apăsată ferm, astfel așezându-se foarte bine pe obraji. Mai mult decât atât, sârma de deasupra nasului trebuie la rândul său așezată bine ca purtătorul să împiedice eventuala alunecare a măștii.

Cum îți înveți copilul să se spele corect pe mâini

Spălatul pe mâini este esențial în contextul actual. Elevii care se întorc la școală pentru orele de pregătire și pentru susținerea examenelot trebuie să se spele corect cu apă și săpun, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun astfel: pentru început se udă mâinile cu apă, apoi de freacă cu săpun în palme, până când se formează un strat gros. Ulterior se freacă su săpun partea exterioră a palmelor, fiind urmată de frecarea mâinilor împreună și a spațiului dintre degete.

Se continuă cu vârful degetelor în călușul palmei, apoi degetul mare. Din nou frecăm palmele, apoi încheieturile și spatele palmelor din nou.

Ce dezinfectant alegi pentru copil înainte de Evaluarea Națională 2020

Accesul în interiorul școlilor se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.

Pentru dezinfectarea suprafețelor sunt recomandate produsele care conțin alcool, într-un procent de aproximativ 70 la sută sau înălbitor. Pentru suprafețe specialiștii recomandă și clorul, atât timp cât este dizolvat corespunzător.

Specialiștii recomandă ca un dezinfectant medical care să conțină alcool într-un procent de 60 până la 70 la sută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii