Evaluare Națională 2020. Lista obiectelor interzise în sălile de examen

Evaluare Națională 2020. Lista obiectelor interzise în sălile de examen

Primul mare examen din viaţa şcolară se desfăşoară în condiţii speciale pentru generaţia anului 2020. Elevii de clasa a VII-a din acest an au, pe lângă emoţiile fireşti, şi temeri legate de siguranţa sanitară a mediului în care se vor desfăşura probele. Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat reguli stricte de distanţare socială în timpul examenelor, astfelîncât elevii şi profesorii să fie cât mai în siguranţă. Totodată, elevii claselor a VIII-a trebuie să fie atenţi ce obiecte iau cu ei în sala de examen pentru a nu risca eliminarea.

Obiecte interzise în sălile de examen la Evluarea Naţională 2020

Este interzisă ca în sălile de examen să fie introduse ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.

Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

De asemenea, se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţilor nu le este permis să aibă la ei sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Ce riscă elevii care încalcă regulile la Evaluarea Naţională

Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi prevederile şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

După parcurgerea paşilor menţionaţi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile menționate.

Calendarul desfăşurării probelor la Evaluarea Naţională

Între 2 şi 5 iunie, este perioada stabilită pentru ca elevii să se înscrie la examen. Probele debutează pe 15 iunie, aşa cum prevedea şi calendarul iniţial. Primul test susţinut de absolvenţii de clasa a VIII-a va fi cel la Limba şi literatura română, urmat la două zile (17 iunie) de cel la Matematică. Pe 18 iunie este programată proba la Limba şi literatura maternă.

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 22 iunie, până la ora 14:00, iar elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii pe 22 iunie, între orele 16:00 şi 19:00, respectiv pe 23 iunie, între orele 8:00 şi 12:00. Contestaţiile vor putea fi transmise şi prin mijloace electronice, a anunţat ministerul Educaţiei Naţionale.
Notele finale vor fi afişate pe 27 iunie.

În sprijinul elevilor de clasa a VIII-a, Centrul Național de Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației a publicat mai multeseturi de teste de antrenamentpentru Evaluare Națională 2020, precum şibaremul de corectare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`