Ministerul Educației și Cercetării va avea grijă ca elevii izolați și cei infectați cu noul coronavirus să susțină Evaluarea Națională după o procedură specială. Aceasta este una dintre modificările pe care le-a suferit metodoligia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale.
Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, a semnat ordinul de completare și modificare a Metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a din acest an școlar. Metodologia a fost actualizată în raport cu măsurile impuse de contextul pandemic COVID-19 și publicată în Monitorul Oficial.
Elevii care se află în izolare sau cei care au fost depistați ca fiin infectați cu noul coronavirus vor susține Evaluarea Națională după o procedură specială elaborată de minister.
„Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării. Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII”, conform noii metodologii.
Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru acest an, sunt cele aprobate prin ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.115/2020. De asemenea, au fost eliminate conținuturile care ar fi trebuit să se predea pe semestrului al II-lea.
În ceea ce privește contestațiile, elevii nu vor mai fi nevoiți să meargă la unitatea de învățământ. Acestea vor fi depuse și transmise cu ajutorul mijloacelor electronice.
„Contestațiile pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, potrivit Ministerului Educației și Cercetării.
Depunerea și transmiterea contestațiilor se va realiza pe data de 22 iunie, între orele 16:00 – 19:00 și pe data de 23 iunie între orele 08:00 – 12:00.
În momentul în care elevii de clasa a VIII-a se vor prezenta la unitățile școlare de care aparțin pentru a susține examenul de evaluare națională, reprezentanții școlilor vor fi obligați să respecte un set de măsuri în contextul epidemiei de coronavirus, după cum a anunțat Monica Anisie, ministrul Educației.
Condițiile de dezinfectare a claselor și aerisirea sălilor sunt obligatorii, se arată într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.
De asemenea, elevii și profesorii vor fi obligați să poarte măști de protecție, să își igienizeze cu dezinfectant mâinile și să păstreze o distanțare socială. În plus, alte măsuri sunt reprezentate de verificarea temperaturii și spălarea mâinilor timp de 20 de secunde cu apă și săpun.
„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea.”, a precizat Monica Anisie la Realitatea Plus.
În clase, nu vor fi mai mult de 10 elevi și se va păstra o distanță de doi metri între aceștia.
„Vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță, să evităm orice risc de îmbolnăvire. Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății va elabora un ordin comun prin care vom stabili toate măsurile de siguranță privind reluarea activității în unitățile de învățământ. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială. Repet: maximum 10 elevi într-o sală de clasă”, a declarat Monica Anisie.