Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv: Am senzația că și dosarul ăsta o ia pe calea dosarelor Revoluției și Mineriadei. Convingerea mea este că statul nu vrea să fie vinovat, să-și recunoscă greșelile (VIDEO)

Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv: Am senzația că și dosarul ăsta o ia pe calea dosarelor Revoluției și Mineriadei. Convingerea mea este că statul nu vrea să fie vinovat, să-și recunoscă greșelile (VIDEO)
Foto: Captură Digi24

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, spune că are senzația că dosarul deschis după tragedia din octombrie 2015, ar putea avea soarta dosarelor Revoluției și Mineriadei, în care, după mai bine de 30 de ani de la eveniment, nu au fost găsit încă vinovații.

Eugen Iancu, despre dosarul ”Colectiv”:Este o nouă tergiversare a unei decizii pe care noi o așteptăm de aproape șase ani

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, Eugen Iancu a fost întrebat cum vede amânarea pentru ziua de 22 septembrie a deciziei legate de posibila schimbare a încadrării faptelor de care sunt acuzațiCristian Popescu Piedoneși alți inculpați din dosar.

”Este o nouă tergiversare a unei decizii pe care noi o așteptăm de aproape șase ani pentru că vrem să știm cine sunt vinovații pentru cei 64 de tineri morți atunci și încă un al 65-lea care, din păcate, nu a mai rezistat presiunii și și-a dorit mai mult să plece din rândul nostru. Am senzația că și dosarul ăsta o ia pe calea celorlalte dosare cu grupuri, mă refer la Revoluție, Mineriadă”, a spus Iancu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Iancu:Convingerea mea este că statul nu vrea să fie vinovat pentru că a condamna primarul, directorii, pompierii înseamnă ca statul să-și recunoască greșelile

În acest context, Eugen Iancu s-a declarat convins că ”statul nu vrea să fie vinovat” și nu vrea să-și recunoască greșelile.

”Din punctul meu de vedere, o societate comercială funcționează în limitele impuse de lege. Legea este reprezentată de funcționarii statului, cei care autorizează, cei care controlează, cei care nu lasă mediul privat să funcționeze de capul lui. Citeam că ce vină are primarul Piedone pentru că acolo s-ar fi depășit numărul locurilor? Este o idee falsă. Lumea nu înțelege că un local declară numărul de scaune pentru a fi impozitat. Acel club nu era un restaurant, acel club a declarat 70-80 de locuri pe scaun, iar restul puteau intra într-un spațiu de vreo 540 de metri pătrați cel puțin 500 de oameni în picioare, la un concert. Deci nu are nicio treabă una cu alta.

Convingerea mea este că statul nu vrea să fie vinovat pentru că a condamna primarul, directorii, pompierii înseamnă ca statul să-și recunoască greșelile. Țineți minte că vreo doi ani s-a strigat «corupția a ucis». Dacă România ar recunoaște cu adevărat că corupția ucide și ar recunoaște-o în justiție, cred că s-ar crea un precedent periculos pentru tot ce înseamnă funcționari publici în țara asta și așa ceva nu dorește nimeni”, a mai spus Eugen Iancu.

Supravieţuitori ai incendiului au atras anterior atenția că schimbarea încadrării juridice a faptelor ar duce la pedepse „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Cristian Piedone, a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubulColectiv, ca primar al Sectorului 4.

Cei trei patroni ai clubului, Paul Gancea, Alin Anastasescu și Costin Micu, au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni, iar Daniela Niță, cea care deținea firma de artificii, a primit 12 ani și 8 luni de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră