Eroarea de fabricație care a afectat testele pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca

Eroarea de fabricație care a afectat testele pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca
Foto: Pixabay

În timpul testelor clinice, vaccinul realizat de către AstraZeneca și Universitatea Oxford a atins o eficacitate de 90%. La bază rezultatelor ar fi stat însă o eroare în procesul de administrare, după cum informează The Guardian.

Greșeala ar fi constat în faptul că unii dintre participanții la studiu au primit inițial o jumătate de doză de vaccin, ulterior, la un interval de o lună, fiind administrat un vaccin întreg. Astfel, în cazul acestor pacienți, eficacitatea atinsă de produsul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a ajuns să fie de 90%. În cazul pacienților cărora li s-a administrat vaccinul întreg, într-o singură doză, eficacitatea a fost de 70%.

Eroarea de fabricație

În cursul zilei de luni, cercetătorii au anunțat că eficacitatea generală a vaccinului produs de comapnia farmaceutică alături de Universitatea Oxford este de 70%. Aceștia au menționat și faptul că s-a înregistrat un scor de aproximativ 90% în cazul aceluiași produs, însă acest lucru s-a întâmplat „dintr-o eroare fericită”.

El poate ajunge la 90% dacă produsul este administrat în două serii, pentru început doar jumătatea dintr-o doză de vaccin, iar ulterior o doză întreagă, informează sursa citată mai sus. Vicepreședintele companiei a ținut să menționeze acest fapt. Cercetătorii au remarcat acest lucru în luna aprolie, când administrau vaccinul voluntarilor din studiu. La acel moment s-a sesizat că durerile de cap, oboseala și durerile la locul inoculării sunt mai ușoare decât s-ar fi așteptat. „Am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a explicat vicepreședintele executiv al companiei, Mene Pangolas.

Astfel, aproximativ 3.000 de oameni au primit inițial doar jumătate din doza vaccinului anti-COVID, iar după 4 săptămâni o doză întreagă. Datele colectate în urma aceste strategii au arătat că acești voluntari au fost protejați în proporție de 90%.

Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca

În eșantionul mai mare, în care au fost administrate două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%. Pentru moment, oamenii de știință nu știu încă de o jumătate de doză este mai eficientă, însă, aceasta ar putea declanșa mai rapid sistemul imunitar.

„Este posibil ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a precizat Sarah Gilbert, cea care a condus studiile la Universitatea Oxford.

„Ceea ce nu știm în acest moment este dacă această diferență este în ceea ce privește calitatea sau cantitatea răspunsului imun. Și în asta vom analiza în următoarele săptămâni”, a declarat și profesorul Andre Pollard, directorul Grupuli pentru Vaccinare Oxford.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`