Elevii din anii terminali se întorc la școală în data de 2 iunie. Regulile pe care trebuie să le respecte aceștia

Elevii din anii terminali se întorc la școală în data de 2 iunie. Regulile pe care trebuie să le respecte aceștia
FOTO: Pixabay.com

Eleviidinanii terminalise vor întoarce la școalăpedata de 2 iunie, urmând să facă ore de pregătire pentru Evaluarea Națională, respectiv pentru examenul de Bacalaurat 2020 până pe data de 12 iunie. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte cu strictețe elevii?

Ministerul Educației a decis că unitățile de învățămât nu se vor redeschide, astfel s-a găsit o opțiune pentru cei care au examene finale de dat. În acest context, elevii claselor a VIII-a și a XII-a se vor întoarce la școală pentru ultimele pregătiri pentru examenele naționale.

Ministerul Educației și Cercetării a pus la punct măsurile de prevenție și condițiile în contextul crizei epidemicepentru ca elevii din anii de final de ciclu, cadrele didactice și personalul din școli să fie în deplină siguranță.

Ce reguli trebuie să respecte elevii

Printr-un ordin comun al ministrului Monica Anisie şi al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-au stabilit anumite măsuri de prevenire şi combatere a infectărilor cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 în unităţile/instituţiile de învăţământ, instituţiile publice şi toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea Ministerului Educaţiei.

Potrivit ordinului emis, accesul în instituţii trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate. Mai mult, este interzis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3°C. De asemenea trebuie să fie asigurate dezinfectarea suprafeţelor expuse.

Consiliile de administraţie ale unităților de învățământ vorelaborao procedură proprie, prin care vor stabilimodalităţile de desfăşurare a activităţilor de pregătire a examenelor naţionale, propriul circuit de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecţia unităţii/instituţiei de învăţământ.

Totulse vadesfăşura în condiţii speciale de siguranţă. În sălile de clasă activităţile se vor desfăşura cu maximum 10 elevi, la circa 2 metri distanţă unul de altul.

”Vreau să clarific următoarele aspecte: vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranță, să evităm orice risc de îmbolnăvire. (…) În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială. Repet: maximum 10 elevi într-o sală declasă”, a declarat ministrul Monica Anisie.

Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic vor purta mască de protecţie pe durata activităţilor şi îşi vor igieniza regulat mâinile cu substanţe dezinfectante sau cu săpun.

Durata activităților nu va fi mai mare de 3 ore

Pe parcursul celor două săptămâni, durata activităţilor petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de 3 ore pentru elevii de liceu şi de 2 ore pentru elevii de gimnaziu, iar pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale, activitatea de pregătire nu va dura mai mult de 4 ore pentru elevii de liceu şi 3 ore pentru gimnaziu.

În plus, premierulLudovic Orban dat asigurări că Guvernul va lua toate măsurile necesare combaterii răspândirii noului coronavirus, astfel încât elevii să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul în condiții sanitare cât mai sigure, subliniind totodată importanța celor două examene pentru copiii din România și cariera lor profesională.

„Eu sunt convins că până la urmă și părinții vor înțelege că există un risc minor. Noi o să luăm toate măsurile posibile, dezinfectarea școlilor, niciun copil nu va intra fără mască, supravegherea copiilor, o să fie un număr mic de elevi în clasă, astfel încât să se poată respecta toate distanțele. Suntem gata să luăm și alte forme de măsuri”, a declarat premierul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`