DSU, precizări despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș: Personalul medical a semnalat intrarea concomitentă în avarie a ventilatoarelor / Reprezentantul firmei distribuitoare a refuzat să intre în TIR

DSU, precizări despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș: Personalul medical a semnalat intrarea concomitentă în avarie a ventilatoarelor / Reprezentantul firmei distribuitoare a refuzat să intre în TIR
foto: Inquam Photos / George Calin

Departamentul pentru Situaii de Urgență a făcut o serie de precizări, luni seară, despre incidentul tragic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din Capitală, unde trei pacienți au murit după o defecțiune apărută la instalația de oxigen din TIR-ul ATI. Alți cinci pacienți au fost transferați către alte unități sanitare din București.

Potrivit DSU, personalul medical a semnalat că ventilatoarele regăsite în container au intrat concomitent în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a sosit la fața locului, dar a refuzat să intre în unitate, deși personalul medical i-a oferit echipament complet de protecție împotriva COVID-19, și „în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”.

Anumite surse susțin că instalarea ar fi fost făcută de DSU, iar contractul cu firma care asigura întreținerea ventilatoarelor ar fifost încheiat tot de DSU. Firma respectivă ar fi Medist. Totodată, potrivit acelorași surse, medicul DSU care se ocupa de partea tehnică nu ar fi fost niciodată prezent fizic la Spitalul Victor Babeș, toate indicațiile fiind date prin videocall. Singurul lucru modificat ar fi fost instalația electrică exterioară.

Precizările DSU despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș din Capitală

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale”, se arată în comunicatul DSU.

Conform sursei citate, „în urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie”.

„Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, se mai arată în același comunicat.

DSU a menționat că în acest moment este în curs de derulare „o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile”.

„Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”, notează DSU, care a explicat că „instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”.

Potrivit DSU, situația celor opt pacienți internați în UTIM din cadrul Spitalului Victor Babeș arată astfel:

  • 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș;
  • 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan);
  • 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni;
  • 1 pacient la Floreasca;
  • 3pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Precizare de presă Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată…

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă peLuni, 12 aprilie 2021

Urmăriți B1TV.ro și pe
`