Dr. Virgil Musta, despre începerea anului școlar: „Cei mai mulți copii care contractează virusul sunt asimptomatici și devin periculoși pentru ceilalți membri ai familiei”

Dr. Virgil Musta, despre începerea anului școlar: „Cei mai mulți copii care contractează virusul sunt asimptomatici și devin periculoși pentru ceilalți membri ai familiei”
Foto: Facebook

Dr. Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, susține deschiderea școlilor pe 14 septembrie, însă trage și un semnal de alarmă în acest sens, spunând că numărul de cazuri noi de coronavirus ar putea crește semnificativ.

Dr. Virgil Musta, despre începerea anului școlar

„Sunt de părere că școlile trebuie să înceapă. Evident, totul trebuie să se desfășoare în conformitate cu situațiile din teritoriu. E inutil să amintesc că acolo unde cazurile la nivel de localitate sunt masive, elevii nu trebuie să meargă la școală, însă părerea mea este că nu trebuie să ne ferim să îi trimitem la cursuri acolo unde se poate. Ghidul întocmit în aceste zile de către autorități trebuie urmat, pentru că respectarea regulilor s-a dovedit mereu un drum corect.

Ne aflăm într-o perioadă de relaxare, iar acest lucru s-a văzut în creșterea numărului de cazuri la nivel național, dar nu trebuie să ne speriem. Respectăm indicațiile și ajungem la rezultatul dorit. Avem exemplele statelor occidentale unde s-a început școala. Cred că elevii din România pot urma regulile fără probleme. Vorbim aici de distanțare socială, de igiena impusă”, a declarat medicul, spunând totuși că purtarea măștii de protecție de către elevi poate reprezenta o problemă.

E greu să-i faci pe copii să conștientizeze că e important să poate mască. Probabil că acesta va fi un element important și pe undeva destul de periculos. Se știe că cei mai mulți copii care contractează virusul sunt asimptomatici și devin periculoși pentru ceilalți membri ai familiei”, a mai continuat Virgil Musta, fiind de părere că virusul nu va dispărea prea curând.

Virgil Musta: „Virusul nu va dispărea peste noapte”

„Școala online poate fi o variantă, dar nu pentru toate mediile din țară. Gândiți-vă ce ar însemna ca elevii unde nu se poate face școală pe calculator să nu meargă la cursuri. Avem nevoie de copii educați. Școala e esențială. Trebuie să învățăm să funcționăm cu aces virus. Să nu ne facem iluzii că va dispărea peste noapte, în schimb să facem în așa fel încât să realizăm că pericolul există și e mare. Relaxarea trebuie înțeleasă corect!”, a concluzionat medicul, citat de DC News.

Epidemia de rujeolă din România, simptome asemănătoare cu COVID-19 la debut

Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a vorbit, pentru B1.ro, și despre epidemia de rujeolă din România.

INSP a raportat peste 20.000 de cazuri de pojar de la începerea sezonului, un diagnostic care în fază incipientă, prezintă simptome similare cu cele determinate de noul coronavirus.

„Să ne aducem aminte că în urmă cu 4-5 ani, tot din cauza rujeolei, în județul Timiș au fost 8 morți. Epidemia s-a explicat prin faptul că rata de vaccinare a scăzut sub 60%.

Rujeola e o boală care evoluează sever într-un număr mic de cazuri. Există două complicații severe în acest caz: pneumonia dată de virus și meningoencefalita, cu complicații mortale.

Simptomele seamănă în perioada de debut, cu cele de la SARS-COV-2. Apoi, rujeola se caracterizează prin erupție de tegument. La început, într-adevăr, se manifestă prin febră, prin tuse. Sezonul de rujeolă începe în perioada iarnă-primăvară, februarie-martie”, a declarat medicul pentru B1.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`