Dosarul ”10 August”: Tribunalul București a amânat luarea unei decizii privind solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei (VIDEO)

Dosarul ”10 August”: Tribunalul București a amânat luarea unei decizii privind solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei (VIDEO)

UPDATE, 27 noiembrie, ora 10.19: Magistrații Tribunalului București au amânat pentru 22 ianuarie luarea unei decizii privind solicitarea DIICOT. Reamintim că procurorii au cerut redeschiderea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi ai Jandarmeriei.În ordonanța semnată de Giorgiana Hosu, la vremea respectivă șefa Direcției,se arată că procurorul de caz care a dispus clasarea, Doru Stoica, nu i-a citat pe șefii din Jandarmerie,nu a audiatvreo victimă sau vreun martor și nici nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar.

Dacă judecătorii va accepta solicitarea DIICOT, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de cei care conduceau Jandarmeria în ziua de 10 august 2018, când protestul Diasporei din Piața Victoriei a fost reprimat violent de forțele de ordine. Este vorba desprecolonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și față de comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Dosarul „10 august” ar putea fi redeschis. Astăzi, Tribunalul Bucureşti va dezbate solicitarea DIICOT în acest sens. Foştii şefi ai Jandarmeriei Române urmează să fie cercetaţi pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual sau uz de fals. Asta dacă solicitarea va fi aprobată de un judecător al Tribunalului.

Redeschiderea dosarului „10 august”

Cu aproxiamtiv 4 luni în urmă fostul procuror-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu a dispus redeschiderea Dosarului 10 august şi reînceperea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei.

Principalul argument a fost că acestia refuzasera să dea declaraţii când au fost chemaţi la Parchetul Militar. Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali. În plus, nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video din dosar nu au putut fi accesata.

Solicitarea DIICOT a trecut prin mai multe instanțe de judecată

Astfel, din luna august până acum, solicitarea DIICOT a trecut prin mai multe instanţe judecătoreşti, ca să ajungă într-un final la Tribunalul Bucurerşti.

Dacă solicitarea DIICOT va fi confirmată de un judecător, procurorii vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Şefii Jandarmeriei Române ar urma sa fie cercetaţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care: abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, dar şi pentru favorizarea făptuitorului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`