Premierul României Ludovic Orban a făcut declarații, sâmbătă, în Vama Albiţa din judeţul Vaslui, la întâmpinarea echipei de medici şi asistenţi medicali români care a participat la o misiune în Republica Moldova, despre redeschiderea sectorul turistic, închis pe fondul pandemiei de coronavirus, spunând că, probabil, va fi redeschis de la 1 iunie.
După trecerea stării de urgență la starea de alertă, de la 15 mai, măsurile impuse au fost relaxate, astfel că hotelurile au fost redeschise, singura restricţie fiind legată de neutilizarea spaţiilor comune de servire a mesei. Bucătăriile se pot deschide, însă masa va putea fi servită în sistem de room-service, în cameră.
Cu toate acestea, oamenii nu pot pot pleca în concediu, momentan. În acest context, Ludovic Orban a declarat că ”probabil, după data de 1 iunie, vom reglementa acest sector”.
”Intenţia noastră, sigur, este în măsura în care nu există o răspândire mai largă, un număr mai mare de cazuri de infectare, intenţia noastră este, în condiţii foarte bine reglementate, este să permitem sezonul turistic estival”, a afirmat prim ministrul.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Autoritățile iau în calcul mai multe măsuri pentru a preveni și limita răspândirea pandemiei de SARS-CoV-2 pe litoralul românesc, iar una dintre ele este testarea tuturor turiștilor veniți în stațiunile de la malul mării, potrivit unei declarații făcută recent de prefectul județului Constanța, George Niculescu.
„În urma întâlnirii de astăzi (5 mai, n.r.) s-au concluzionat câteva propuneri, pe care le voi înainta mai departe ministerelor de resort, inclusiv Ministerului Sănătății. Vorbim de o posibilă testare a turiștilor când intră într-o stațiune turistică. Să vedem sub ce formă se poate face lucrul acesta. Vorbim de teste rapide. Se presupune că dacă un turist a intrat într-o stațiune și nu este purtător de Covid-19, practic dacă acest test s-ar extinde pentru toate persoanele care intră în stațiune, riscul de cotractare a virusului este foarte restrâns”, a afirmat George Niculescu.
Prefectul a adăugat că agenții economici din turism și-au manifestat disponibilitatea de a contribui la achiziționarea testelor necesar.
Liderul Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA, n.r.), Dragoș Petrescu, este de parere că românii vor putea avea un concendiu asemănător cu cele din anii trecuți abia în 2022.
Totodată, acesta consideră că va fi un an dificil și o vară dificilă, și pentru turism, și pentru restaurantele din România.
Dragoș Petrescu a afirmat că ”cred că va fi o plajă mai sălbatică și mă aștept la un 50% să vedem în această vară pe plajă, în comparație cu 2019, dar și pentru acest 50% va trebui să ne luptăm foarte serios”.
El a mai precizat că presupune că românii vor avea două probleme și le vor depăși destul de greu, respectiv teama și dorința de a se proteja neinfectați, dar și faptul că va fi bugetul mult mai restrâns din cauza condițiilor economice din multe segmente.
În ceea ce privește concediile din afara țării, miniștrii Turismului din UE au discutat, în aprilie, despre modul în care pot ajuta acest sector şi au căzut de acord să introducă ”paşapoarte Covid-19” precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.
În acest context, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT, n.r.), Alin Burcea, a afirmat, recent, despre locurile unde românii își vor putea face vacanțele în vara anului 2020, după pandemie, printre acestea numărându-se Grecia, Croația, Muntenegru și Bulgaria.