Secretarul american al Apărării, Mark T. Esper, a comunicat oficial decizia retragerii a 11.900 de militari din Germania. Astfel, de la 36.000, vor rămâne 24.000. Dintre cei aproape 12.000 de militari, 5.600 vor fi relocați în alte baze din Europa, iar 6.400 se vor înoarce în Statele Unite.
Cei care vor fi relocați, vor fi amplasațiîn zona Mării Negre. Zonele precise în care vor fi trimiși militarii nu au fost menționate, însă există posibilitatea ca aceștia să ajungă în România, Bulgaria sauTurcia, singurele state aliate NATO din zona Mării Negre.
Contactat de B1.RO, purtătorul de cuvânt al MApN nu aputut confirma sau infirma posibilitatea ca în România trupele americane să fie suplimentate. Acesta a precizat că atunci când se va lua o astfel de decizie va fi comunicată.
„Am văzut declarația din conferința de presă a secretarului de stat Esper. În momentul în care va fi o poziție oficială a statului român, fiți siguri că o să știți”, ne-a precizat colonelul Constantin Spînu, Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din MApN.
În cadrul conferinței de presă susținute de către Mark T. Esper, oficialul a declarat că unul dintre motivele relocării militarilor din Germania în zona Mării Negre este descurajarea Rusiei și asigurarea aliaților din regiune de sprijinul Statelor Unite.
Relocarea militarilor va costa Statele Unite miliarde de dolari. O nouă construcție militară va fi realizată în Europa, pentru adăpostirea trupelor.
”Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO”, a spus Mark T. Esper, care a adăugat că Rusia și China au un comportament tot mai agresiv.
”Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a mai spus Mark Esper.
El a anunțat și mutarea din Germania în Italia a unui comandament ”pentru a fi mai aproape de zona Mării Negre”.
În acest context, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o întrevedere în cursul zilei de marți cu generalul-locotenent Eric P. Wendt, comandantul Comandamentului NATO pentru Operații Speciale.
sursa foto: MApN
La discuțiile desfășurate la sediul MApN a particcipat și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.
sursa foto: MApN