Decizia Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraților Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piața internă, anulată

Decizia Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraților Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piața internă, anulată
Foto: Hepta.ro

Decizia Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraților Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piața internă și prin care s-a dispus recuperarea sumelor plătite deja de statul român, a fost anulată, marți, de Tribunalul UE.

Decizia este ”surprinzătoare” și aparent în favoarea fraților Micula, deși Tribunalul nu s-a pronunțat pe fond, ci a anulat decizia Comisiei pe motiv ca aceasta nu era competentă să stabilească incompatibilitatea cu dreptul Uniunii, întrucât faptele juridice relevante se plasează înainte de aderare României la UE, au explicat experți în drept pentru G4Media.ro.

Frații Micula au dat statul român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL și Scandic Distilleries SA în baza unui acord între statul suedez și statul român, frații Micula fiind cetățeni suedezi.

Astfel, în 2009, prin hotărârea arbitrală, tribunalul arbitral a acordat reclamanților din procedura arbitrală despăgubiri din partea României în cuantum de 791 882 452 de lei.

Viorel Micula a introdus mai multe cereri de recunoaștere a hotărârii arbitrale la instanțele din Belgia, Franța, Luxemburg, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și din SUA.

De asemenea, Ioan Micula, European Food, Starmill și Multipack au introdus o cerere de recunoaștere a hotărârii arbitrale în cadrul unei proceduri ex parte în SUA.

În ianuarie 2014, serviciile Comisiei au informat autoritățile române că orice punere în aplicare sau executare a hotărârii arbitrale ar constitui un ajutor nou și ar trebui să facă obiectul unei notificări adresate Comisiei, iar în februarie 2014, autoritățile române au informat serviciile Comisiei cu privire la plata parțială a despăgubirilor pe care tribunalul arbitral le acordase reclamanților din procedura arbitrală, prin compensarea taxelor și impozitelor datorate autorităților române de unul dintre reclamanți (European Food), datoria fiscală compensată ridicându-se la suma de 337 492 864 RON.

Mai mult, România a solicitat clarificări suplimentare din partea serviciilor Comisiei cu privire la posibilitatea de a plăti suma restantă unei persoane fizice.

Un an mai târziu, la 30 martie 2015, Comisia Europeană a adoptat decizia anulată marți de Tribunalul Uniunii Europene.

Decizia prevedea că ”Plata despăgubirilor acordate de tribunalul arbitral […] unității economice unice din care fac parte Viorel Micula, Ioan Micula, […] European Food, […] Starmill, […] Multipack, European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Transilvania General Import‑Export și West Leasing constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) [TFUE], ajutor care este incompatibil cu piața internă”.

Totodată, Comisia mai dispunea prin decizie ca România să recupereze ” toate ajutoarele incompatibile menționate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parțială a hotărârii arbitrale […], precum și orice ajutor plătit oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr‑o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale […] care nu a fost adus la cunoștința Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii.

(2) Viorel Micula, Ioan Micula, […] European Food, […] Starmill, […] Multipack, European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Transilvania General Import‑Export și West Leasing răspund în solidar pentru rambursarea ajutorului de stat primit de oricare dintre beneficiari”.

Hotărârea dată marți de Tribunal nu este definitivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:50 - Un aer polar vine în România. În unele zone va ninge
11:49 - Marcel Ciolacu: Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, 13 municipii reședință de județ vor fi interconectate printr-o investiție de 3,3 miliarde de lei din bani europeni / Centura Buftea, o investiție de peste 515 milioane lei (VIDEO)
11:36 - Marcel Ciolacu: Experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de șapte ani de investiții masive în economie. Există și un acord asupra ideii că dacă deficitul este mai mic decât investițiile suntem pe o traiectorie sănătoasă (VIDEO)
11:27 - TNF 2024: Companiile clasate pe primele 10 poziții oferă peste 1,3 milioane de locuri de muncă
11:17 - Nicușor Dan: Au fost rectificate cele 4 cărți funciare care atestă PMB calitatea de proprietar și administrator al întregii zone supraterane din Piața Unirii / 4 instituții s-au prefăcut că nu văd eroarea gravă din documente
11:11 - Bicarbonatul de sodiu, aliatul secret din baie. Reușește să îndepărteze mai multe feluri de murdărie
10:58 - Adrian Veștea: Ministerul Dezvoltării și-a îndeplinit toate jaloanele din cererea de plată numărul 3 / Vom intra într-o situație destul de critică. Soluționarea trebuie să se facă cât se poate de repede (VIDEO)
10:52 - Obiectele ciudate pe care românii le pun în sicriu. Cât costă cea mai ieftină înmormântare
10:38 - De ce s-au despărțit Mario Fresh și Alexia Eram? Dezvăluirile artistului: „Următoarea iubită va fi mai…”
10:25 - Mihai Tudose: Nu e vorba de un ping-pong, că la ping-pong trebuie să fie doi. Domnul Ciucă se joacă cu mingea la perete, dar să aibă grijă cum dă că îi vine mingea înapoi în cap (VIDEO)